Recenzie : Orfană, Monstru, Spioană

Descrierea cărții :

Naziștii văd în ea doar o fetiță blondă. Nu știu că este cel mai mare coșmar al lor.

O cheamă Sarah. Este blondă, are ochi albaștri și este evreică în Germania anului 1939. Acțiunile ei de rezistență vor schimba lumea. După ce mama ei este împușcată mortal la un punct de control, Sarah, o fată de cincisprezece ani, întâlnește un străin misterios, cu accent ambiguu, care locuiește într-un apartament suspect de pustiu și are un seif plin cu arme. El este, de fapt, un membru al Rezistenței secrete împotriva celui de-Al Treilea Reich și are nevoie ca Sarah să se infiltreze într-o școală pentru fetele șefilor naziști, dându-se drept una de-a lor. Acolo ar trebui să se împrietenească cu fata unui om de știință important și să ajungă în casa acestuia, astfel încât să poată fura planurile unei bombe capabile să distrugă orașe întregi din Europa de Vest. Sarah se consideră pregătită pentru un astfel de rol, după ce a avut parte, ani în șir, de lecții de actorie de la mama ei, fostă actriță. Însă habar nu are ce luptă pentru supraviețuire o așteaptă în acea școală plină de colege nemiloase și cât de greu îi va fi să își păstreze secretele.

Orfană, monstru, spioană – La prima vedere Sarah reprezintă ce vor naziști, blondă, ochi albaștri, perfecțiunea întruchipată, dar are un secret, este evreică și ar putea să moară în orice clipă. După moartea mamei ei, viața i se schimbă, există pericol peste tot, ea ne povestește prin ce a trecut înainte de moartea mamei, cum a fost viața lor, de ce erau pe fugă. Îmi venea să intru în carte să o îmbrățișez, am avut momente în care am avut mari emoții pentru ea, mai ales când era la școala aia nenorocită. Sarah are o misiune de îndeplinit, una foarte grea, dar ea nu renunță, indiferent de costuri, mai ales că bomba aia ar însemna sfârșitul multor oameni, iar multe personaje au secrete. Matt Killeen a făcut o treabă foarte bună cu personajele, mai ales cu Sarah. Deja aștept să citesc următoarea carte cu Sarah.

Inima îi bubuia în urechi, iar aerul îi înțepa nările. Îi ardea gâtul.
În spatele ei, soldații de la vamă dădeau acel colț pe unde ea și
mama ei cotiseră cu doar câteva clipe în urmă, chiar înainte de
împușcătură. Se auzeau voci, strigăte, pași gonind pe asfalt. Câinii
începuseră să latre. Se apropiau. Încotro acum? Ce să facă acum?

După moartea mamei ei îl întâlnește pe acest bărbat, care este membru al rezistenței și așa Sarah devine un spion, unul destul de periculos, de ce? Pentru că nu e ceea ce pare, iar ăsta e un avantaj de care ea profită la maxim.

Nu te uita înapoi! Mergi înainte! Ignoră durerea din palme și din genunchi!
Aleargă!
I-a permis vocii din capul ei să se dezlănțuie în timp ce trecea
de cealaltă parte a gardului. Vocea ei? A mamei ei? Nu conta.
Acum ridică‑te! Așa. Laufen, laufen, aleargă, aleargă!
Sarah a țâșnit pe o alee mărginită de două clădiri vechi, tropăind prin noroiul format din cauza rigolelor din care apa dădea pe
dinafară.

Dar până să ajungă în clădirea unde se fabrică aceea bombă, trebuie să supraviețuiască la școală, doamne ce fete sunt acolo, Sarah trebuie să se prefacă, noroc cu lecțiile predate de mama ei, e plină de surprize. Partea cea mai grea acum urmează, iar pericolele sunt peste tot, e multă presiune pe ea, trebuie să reușească, salvarea multor vieți stă în mâinile ei, deși este doar o adolescentă, și prin câte umilințe trece biata Sarah, nu am uitat faza cu profesoara aia, doamne ce ființă, și când mă gândesc că anumite fapte din carte sunt inspirate din realitatea acelor ani mi se face pielea găină…adevărații monștri sunt oamenii. Dar Sarah este un personaj foarte puternic, nu renunță indiferent în ce situații periculoase se află, ea nu renunță, efectiv putea să moară în orice moment, dar nu, verbul a renunța nu există în vocabularul ei. Sunt tare mândră de Sarah, a făcut față tuturor. Mi-a fost și milă de ea în anumite momente.

Sarah a privit umbra aceea urmând curbura zepelinului, din
capăt până la coadă. Un bărbat îmbrăcat tot în negru, o siluetă pe
fundalul luminos al cerului de noapte, abia vizibilă, dar care era
în mod cert acolo. Era atât de absorbită, încât nici nu s-a mișcat
atunci când bărbatul și-a coborât binoclul și a privit peste navă, în
depărtare. Ce căuta acolo? Nu putea fi vorba despre ceva oficial,
aerodromul era probabil la trei kilometri depărtare.
Atunci bărbatul și-a dus din nou binoclul spre ochi. Undeva,
adânc înlăuntrul ei, s-a căscat un gol și a trebuit să se forțeze să-și
tragă în piept următoarea respirație.
Sarah nu era invizibilă, iar el se uita direct la ea.
Bărbatul și-a lăsat încetișor binoclul în jos și, după o clipă, i-a
făcut cu mâna.
Fugi, fugi acum! și-a strigat și s-a pus în mișcare, rostogolindu-se
spre marginea acoperișului și luându-și avânt ca să sară. Jos, unde
nu ajungeau razele lunii, era întuneric, doar două ferestre mici luminând argintiu în fiecare capăt al aleei.

Mulțumesc Libris pentru acest volum, mi-a plăcut destul de mult, iar dacă v-a plăcut Nume de cod : Verity, vă recomand să citiți Orfană, Monstru, Spioană. Ați citit cartea? Cum vi s-a părut?

„O poveste uimitoare, cu intrigă inteligentă și bine documentată, plasată în timpul Germaniei naziste, atât de împovărătoare și de detaliată, încât pare mai degrabă o întâmplare adevărată decât o operă de ficțiune. Sarah e o eroină furioasă, atrăgătoare, ce poate frânge inimi, extrem de puternică și dureros de fragilă, în același timp.” Elizabeth Wein, autoarea romanului Nume de cod: Verity

„M-a vrăjit călătoria lui Sarah într-o lume a monștrilor cu chip de om. Orfană, monstru, spioană vorbește despre curajul unei fete într-o mare de întuneric, iar ecourile ei răsună îndelung chiar și după ultima pagină.” RYAN GRAUDIN, autoarea seriei „Wolf by Wolf”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s