Recenzie Râul înstelat al cerului de Grace Lin

Bună tuturor! Revin cu părerea mea despre „Râul înstelat al cerului” care se află sub îndrumarea condeiului asiatic al scriitoarei Grace Lin. Înainte de toate trebuie să mulțumesc celor de la Libris pentru că mi-au oferit acest minunat volum, pe care, pot de pe acum afirma că îl recomand cu multă multă căldură fapt pentru care vă las linkul aici.

 

84333651_114327096689299_3698039890659770368_n

Așa cum am mai făcut până acum vreau să atrag atenția că deși acest volum se încadrează la categoria cărților pentru copii, el depășește această sferă prin mesajul care se ridică de la nivelul cuvintelor acestei cărți, nu forma ci conținutul!
De această scriitoaream mai citit „Bătrânul din lună” așa că mi-am zis că frumoasă esență plină de înțelepciune a culturii asiatice poate să-mi mai facă o vizită, în fond nu m-aș supăra deloc. Stilul scriitoarei este unul diferit prin faptul că reproduce parțial sau integral povești din folclorul asiatic cu care facem cunoștință, povestioarele sunt simpatice, uzând de un limbaj simplificat, dovedesc inventivitatea popoarelor asiatice și capacitatea acestora de a crea povești pentru orice fenomen, sistem, lucru, povești care se îmbină intr-un mare și superb puzzle, un mozaic de culori și personaje suprafirești, dar nu suprafirescul nostru viteaz al poporului român, nu eroicul personajului uman care se luptă contra creaturilor malefice, ci un suprafiresc care pune accentul pe zeități înțelepte dar nu virtuoase, bune, dar tot egoiste, tăcute, iubitoare cu omul, dar care nu iubesc absolut omul ci îl consideră oricât de bun tot inferior lor, este o paternitate a acestor zeități asiatice, o paternitate interesantă, de genul: nu vă mai pasă de mine, plec, nu-mi mai pasă de voi, dar totuși după ceva vreme îmi amintesc că sunteți ai mei deși nu mă vreți, iar eu v-am pedepsit abandonându-vă. Și brusc realizează și zeul asiatic și asiaticul cât de dor le-a fost de respectul, respectiv protecția celuilalt.
Acțiunea romanului este aparent simpluță, nu te prinde cu nimic, nu te atrage, în fond n-ai prins imediat firul acțiunii, care înaintează mai întâi încetișor apoi foarte rapid, pe alocuri înnodat de mister și mai multe întrebari care se ivesc pe măsură ce continui lectura. Personajele au toate un aer misterios, sunt puternic înnobilate de virtuți, ele sunt bune deși par rele, parcă răul nu se atinge de esența lor. Pare că totul e frumos, nimic nu este urât, cam asta e situația generală din poveștile asiatice. Răul ca entitate spirituală nu există, nu există răutate existențială, nu există oameni răi, toți au ceva bun care primează în fața răului. Oare? Oare nu există răutate? Plăcere de a face rău? Oare? Eh, în fond și la urma urmei, asta e pespectiva asiatică din cartea această, una pozitivă numai bună pentru a fi citită de copiii, a căror inocență, poate, nu a fost furată de cotidian, poate…
Acțiunea e atât de simplă, cursivă, alertă, atât de inocentă și totuși tratează anumite problematici cumplit de profunde, problematici care ne frământă sufletul și care nu ne lasă să ne găsim liniștea.

„- Dar ție ce ți s-a întâmplat? Unde ai fost în tot acest timp? Cum te-ai prefăcut într-o broască?”

Cartea această te binedispune, te face să zâmbești ca în fața oricărei povești unde regăsești acea inocență demult pierdută când nu exista suspiciunea aceea care ne otrăvește pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Totuși, revin asupra aspectului privind înțelepciunea ce răzbate dintre cuvintele si acțiunile atât de simple. Spre exemplu:

„- E timpul să plec, spuse el, apoi își aminti cuvintele doamnei Chang. Uneori oamenii trebuie să plece.”

„-Spuneai că nici cel mai aprig vânt și nici cele mai asurzitoare fulgere nu te pot clinti. Dar uite că un simplu <<hâc>> te-a adus la mine.”

Lectură plăcută! Sper că va atrage această carte. Este minunată!!! Mulțumesc, încă o dată Libris pentru ea.

2 gânduri despre „Recenzie Râul înstelat al cerului de Grace Lin

  1. Are un titlul caruia nu poti sa-i rezisti! 😊 N-am auzit despre scriitoare, dar titlul si citatele sunt suficiente sa ma faca sa vreau sa o citesc si eu la un moment dat. Si combinatia inocenta cu intelepciune e nemaipomenita!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s