Fantomele- Science facts

Bookaholici, știu că am făcut multe articole despre paranormal, dar adevărul este că, deși îmi place să scriu și să citesc despre el, nu am crezut niciodată în așa ceva, cel puțin nu în totalitate, si cu cât am crescut cu atât am realizat mai multe. Nu știu dacă o să vă placă acum, dar dacă vreodată vă ascundeți sub pătură gândindu-vă că aveți o fantomă în casă scoateți telefonul, tableta sau dați rapid o fugă până la laptop, calculator și calmați-vă.

1. Ce este o fantomă?

O fantomă este un spirit, suflet, stafie nălucă căreia versetul cu morții nu simt fericire, tristete, durere nu i se aplică. Să fiu sinceră definiția ei diferă în anumite religii de exemplu în unele este considerată ca fiind o entitate care nu poate trece dincolo din cauza unor treburi nerezolvate, iar în altele una răzbunătoare ce a pierdut orice urmă de umanitate. Un alt exemplu e faptul că în unele religii se crede că o fantomă trebuie să se comporte într-un anumit mod inclusiv să mănânce bucatele lăsate pentru ea, nu glumesc asta chiar de întâmplă.

2. De unde a apărut sensul de fantomă?

Dacă v-aș întreba ce înseamnă cuvântul fantomă probabil mi-ați oferi definiția de sus. De fapt cuvântul fantomă are că sinonim amintire, adică un obiect care a fost acolo, numai este, dar căruia încă îi simți prezența și la propriu și la figurat. Uite un exemplu din fiecare.

 1. Figurat- Știi momentul acela când muți un obiect din casă în altă parte și tot ai tendința să te duci acolo? Cum ar fi găleata de gunoi. Acela este un reflex al tău pentru că știi că, deși tu ai mutat acel obiect, acela era locul său. Tu încă păstrezi acea amintire.
 2. Propriu- Ia de exemplu momentul acela când cineva te strânge de mână și chiar dacă ți-a dat drumul tu încă simți ca și cum încă te-ar strânge. Cel mai bun exemplu e scena din Dracula în care Jonathan Harker este prins de acesta de încheietură și atunci când îl eliberează el spune că încă poate simți „fantoma” mâinii sale.

Tehnic cuvântul fantomă este destul de nou. În evul mediu oamenii își făceau mai mult grijă din cauza vrăjitoarelor și a demonilor și doar se rugau pentru sufletul răposatului.

Ca bonus cuvântul nălucă e referire la nopțile de iarnă în care lumina, în special a lunii, lucea în zăpadă.

3. Discutând cu fantomele

Dacă am învățat ceva din documentarele „serioase” de la televizor este că:

 1. Poți vorbi engleza chiar dacă ai fost un țăran din Rusia anilor 1800
 2. Fantomele își fac prezența non stop mai puțin atunci când chiar vrei să discuți cu ele
 3. Întotdeauna există o clarvăzătoare de care nu se îndoiește nimeni

Dacă a-i lua, de exemplu grupul de silabe „hlp” ai observa că poate fi prescurtarea de la orice in fiecare limbă posibilă. În engleză ar însemna evident „help” iar în română ar putea să însemne „Halep”, sunt asemănătoare cu codurile de pe timpul războiului. Atunci când sunt mai multe grupuri de silabe, adaugi hârâiturile aparatului, faptul că tu te afli într-un loc „bântuit” noaptea până și scârțâitul unei ferestre o să ți se pară un salut de pe lumea de dincolo.

4. Câmpurile electromagnetice

Televizorul, laptopul, wifi-ul sau stâlpurile electrice din apropierea casei tale toate generează câmpuri magnetice. Cine are o antenă satelit sau se află prin apropierea uneia probabil a observat că de aude uneori un țiut enervant, și același lucru se întâmplă și în apropierea supermarketurilor mari. Aparetele vânătorilor de fantomele capturează tocmai aceste câmpuri spunând că fantomele le emit, dar având în vedere că aceste câmpuri sunt peste tot și au o mare rază de acțiune cred că putem spune din start că sunt inutile.

5. Mintea vrea să vadă ce trebuie să vadă

În Germania, anii 90′, s-a făcut următorul experiment: s-au luat două grupuri, fiecare de câte 7 oameni, care au fost lăsate într-o casă nelocuită aleasă aleatoriu cu scuza de a vedea dacă oamenii necunoscuți pot să împartă același spațiu, și înainte să comentați ceva vă amintesc că germanii au tendința de a fi foarte rasiști. Unuia nu i s-a spus nimic iar celuilalt li s-a spus că locuința în care își vor petrece noaptea este bântuită de niște fantome cărora li s-a dat o descriere destul de detaliată.

A doua zi primul grup care nu știa nimic a spus că nu au avut nici o problemă în schimb celălalt au descris cum s-au auzit sunete toată noaptea, pași, scârțâituri, iar 2 dintre ei au mărturisit că au surprins o fantomă inventată.

Creierul unui om este foarte complex, însă foarte ușor influențabil mai ales în perioada copilăriei, adică dacă părinții tăi strigau din toate puterile să nu te apropii de câini acesta ar putea să fie și motivul pentru care îți este teamă să o faci.

6. Tămâie

Nu mă înțelegeți greșit, nu tămâia este motivul principal pentru care vezi fantome ci aici vorbesc despre „pângărirea” aerului, adică oxigenul de care ai tu nevoie, asta include fum, gaze sau ciupercile otrăvitoare care se găsesc în păduri și care doar mirosul lor provoacă halucinații.

Am ales tămâia pentru a aduce aminte de momentul ăla în care te afli la o înmormântare și ai impresia că decedatul respiră, își mișcă mainile etc. Este logic că dacă creierul tău nu primește suficient oxigen poate începe să halucineze mai ales dacă te afli foarte aproape de sursă, asta nu înseamnă că dacă te afli la distanță nu te afectează. Nu te gândi că atunci când pleci de acolo dispar și efectele acelea, creierul are nevoie de câteva ore pentru aș reveni așa cum trebuie și în procesul ăsta te va afecta și pe tine cum ar fi :

 1. Moleșeală
 2. Dureri de cap
 3. Greață
 4. Somnolență
 5. Puls crescut brusc

Sau ai putea de asemenea să nu ai nimic, fiecare organism e diferit, eu una îmi amintesc că după ce m-am întors de la priveghiul bunicului unei prietene am stat toată ziua în pat cu o durere teribilă de cap.

7. Fantomele din poze

Singura explicatie în stilul SF pe care o pot oferi pentru existenta acelor lumini care apar în fotografii este cea a sporilor din ciuperci, să știu, e mai ușor să crezi că în poza ta chiar a apărut o fantomă decât să crezi așa ceva, dar asta chiar de întâmplă. Ei sunt cei care oferă acele dâre albe de lumină și înainte să protestați și să spuneți că fantoma voastră avea o față umană vă amintesc că dacă te uiți bine la luna de pe cer și ea o să pară că are una.

Celelalte explicații ar fi poze trucate sau farse pe care le poate face oricine are o rochie albă și o trusă de machiaj.

4 gânduri despre „Fantomele- Science facts

 1. Nu te condamn și eu m-am gândit odată serios, când eram în vizită la bunica mea la țară, că este o fantomă in debaraua din hol. După ce l-am trezit pe unchiul meu s-a dovedit că fantoma mea era un ditamai șobolanul care a făcut o gaură mare in podea și a mi-a ros pantofii cu care trebuia să mă duc acasă. În seara aia mi-am zis că prefer oricând o fantomă :)))))))))))))

 2. Imi place ca ai dat si un verset subtil din Biblie asa pentru cei care sar repede cu Dumnezeu in momentul in care vad asa ceva. Ce pot sa spun? Bravo! Nu credeam ca o sa gasesc un asemenea articol pe un site de carti mai ales ca am vazut ca te ocupi si de articolele despre paranormal. Imi place ca aveti de toate sunteti un blog destul de original.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s