Vreți să vedeți Praga de aur?

Mulțumesc Libris pentru această carte!

Titlu: Vremurile bune de altădată

Autor: Bohumil Hrabal

Categorie: Beletristică

… ar fi fost de-ajuns un strănut ca toate resturile danturii să-i zboare în odaie ca niște petale uscate de flori de iasomie, care, în adierea ușoară a vântului, cădeau din boschete, presărându-se pe jos, ca fulgii unei ninsori de vară…

Povestirile lui Bohumil Hrabal sunt încărcate de umor de cea mai zeflemistă natură: pățanii, petrecanii, povești lăsate neterminate, povești cu tensiune narativă dar fără punct culminant, povești cu mincinoși, motocicliști și înmormântări, cu personaje exagerate, vesele, furioase, indiferente. Universul lui Hrabal, care pare a-și avea centrul de interes în Praga și împrejurimi, abundă în personaje inedite, care își depană pe rând istoriile pe fundalul unor pagini întregi de dialog sau blocuri narative gigantice.

21754639_2034015043497041_747013261_n.jpg

Un bărbat gras și frumos se întristează pentru că ajunge să mănânce salamul pe care îl păstrează pentru prietenii săi (În grădină). Un tânăr asistent de instalator se îndrăgostește de o țigancă ce muncește la fabrica de cărămidă după ce aceasta îi cere un pulover în mijlocul străzii (Romanță). O fată oarbă și ceilalți pasageri din vagonul său povestesc despre tații lor în drum spre Praga, iar unul dintre călători ajunge să alerge de-a lungul trenului ca să-și termine povestea (Ochi de diamant). Un tânăr intră cu o carte într-o tavernă și e criticat de cârciumar și companionii săi. După aia, intră un fost jucător de fotbal cu o tavă mare cu varză călită (O după-amiază anostă). Un bărbat misterios cu o pălărie albă îi promite naratorului o înmormântare pe cinste, pentru a muri peste câteva zile (Domnul Iontek).

Dumnezeule mare, cum văd, tatăl dumneavoastră a fost și el un om celebru! izbucni Vendulka. Un tată care s-a prefăcut în oglinzi.

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre minunatele peripeții puse pe hârtie de autorul ceh, care mai scrie, printre altele, și despre lecțiile sale de motocicletă, pasiune moștenită de la tatăl său, care a fost, la vremea sa, mare cascador. Discuțiile cehilor despre fotbal, mașini, vânătoare și gătit arată că, în ticurilor și bizareriilor lor, aceștia sunt oameni oarecare, ancorați în lumea în care trăiesc. Frumusețea povestirilor reiese totuși din momentele de joacă, de abandonare a realității și intrare în vis, minciună sau spectacol.

Personajele lui Hrabal sunt mari actori.

… poate pentru a ne demonstra că pisicile îi sunt mai dragi decât noi, cei de afară, nu se stăpânea nicidecum și, când te uitai, se apleca asupra pisicilor, care-i dădeau, pe rând, câte un pupic pe frunte, și iar se ducea domnul Novak după flori și ghivece cu ciclame, și iar împletea ghirlande din crenguțele de asparagus…

Un gând despre „Vreți să vedeți Praga de aur?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s