Preotese și țărani

20136588_2007899979441881_1029486079_n

Like one lost, or whose soul was stolen, she was not present in her body, the shell of her body. Her intrinsic body was away at the quarry, among the caravans.

La un moment dat, la mijlocul anilor ’20, D. H. Lawrence declara că e sătul de scris (really awful sick of writing) și că ar prefera cu mult să își dedice timpul picturii. În schimb, a continuat să scrie romane, poezii și povestiri până în 1930, anul morții sale. Povestirile și nuvelele cuprinse în volumul The Virgin and the Gipsy & Other Stories nu au un anume numitor comun. Fără alte introduceri, iată ce am gustat din proza scurtă a lui Lawrence:

  • The Virgin and the Gipsy, nuvela omonimă volumului. O fată de preot care nu suportă aerul stătut, englezesc din mediul ei se îndrăgostește fulgerător de soțul țigăncii care îi ghicește sorocul. Tocmai când e pregătită să își împlinească destinul, Yvette dă însă de un cuplu insolit, o evreică bogată, pe cale să divorțeze, și amantul său, fost amiral în armată. Furia tatălui său, respectiv un popot, îi distrug însă șansa de a se împlini ca noncomformistă.

  • Love Among the Haystacks. Frații Maurice și Geoffrey nu se pot îndrăgosti de fetele simple, englezoaice născute și crescute în același sat. Mama lor e străină, vezi bine. Așa că într-un fel sau altul Geoffrey îl împinge din greșeală pe Maurice prea tare și Maurice ajunge în brațele unei poloneze(?). Geoffrey își găsește consoarta într-o tipă cu mai multă personalitate.
  • The Lovely Lady. Pauline Attenborough își dă arama pe față.
  • Rawdon’s Roof. „No woman shall sleep again under my roof!” afirmă cu tărie un bărbat căsătorit, cu amantă. Din fericire, slujitorul său îi strică planurile. Povestea în sine nu e inspirată dar îmi plac turnurile de situație, plus că ego-ul lui Rawdon avea nevoie de o pauză.
  • The Rocking-Horse Winner. Altă povestire mai cunoscută. Micul Paul începe să parieze datorită nevoilor materiale ale părinților săi. Cum nici mama, nici tatăl său nu reușesc să facă destui bani cât să își mențină stilul de viață luxos fără datorii, Paul încearcă o schemă îndrăzneață care îl stoarce de vlagă și eventual îl omoară. E de aur. Citiți-o. Puteți să nu citiți nimic altceva, dacă citiți The Rocking-Horse Winner. Serios.
  • The Man Who Loved Islands. Un bărbat se retrage pe trei insule diferite, prima fiind propria versiune a paradisului, care însă se destramă în față ochilor, a doua fiind un simplu refugiu față de societate, dar din nou e lăsat cu ochii-n soare, a treia fiind deja o evadare de la umanitate și (în general) viață organică. Finalul e deschis. Eu cred că moare.
  • The Man Who Died. Un fel de încercare de parabolă, în două părți. Prima e reconstituire a Învierii, a doua introduce mitul lui Osiris. Puteți sări peste asta dacă 1. sunteți atei jenați de religie, ca mine sau 2. sunteți creștini credincioși și nu vă plac reconstituirile cristice blasfeme. V-am prevenit.

În concluzie… nu prea există concluzie. Există pe undeva eroi puternici. Există pe undeva eroine puternice, mai ales Yvette și Cecilia. Unele povestiri sunt bune. Unele nu sunt. În definitiv, cred că ține de filtrul fiecăruia. Citiți The Rocking-Horse Winner. Apoi citiți The Lovely Lady. Apoi The Virgin and the Gipsy. The Man Who Loved Islands. Sunt bine scrise. Citiți-le.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s