Onorabila Veneţiană de Rosa Ventrella

” Veneţia părea în acel moment un cufăr plin cu bogăţii minunate şi opere de artă, şi era animată de un comerţ intens; pretutindeni vedeai muncitori zorind la treburile lor, patricieni în veşminte somptuoase şi doamne fardate. Această singulară întretăiere de drumuri, care fremăta de viaţă şi pe unde zilnic treceau nave încărcate cu mărfuri de toate felurile, era însăşi seva care dădea viaţă oraşului şi făcea ca Serenisma Republică să se bucure de o putere şi de un fast invidiate de toţi. „

” Mâinile acelea pline de sânge, care contrastau atât de puternic cu puritatea chipului serafic, îi provocară fetei o stare confuză de agitaţie. Preţ de o clipă, îşi feri privirea. 
Ce se întâmpla cu ea ? Oare îi era de-ajuns să vadă anumite mişcări pentru ca în ea să se trezească o poftă de nestăvilit? „

Imagini pentru onorabila venetiana c

În acest roman istoric romanţat este vorba despre viaţa curtezanelor din Veneţia, acesta fiind bazat pe fapte reale.

Veronica Franco, o fată de viţă nobilă este obligată de către familie să îşi lege destinul cu un medic bătrân, Panizza, la doar 14 ani, dar aceasta aflându-se într-un mariaj nefericit se decide să urmeze aceeaşi cale ca şi mama sa. Cea care o iniţiază în tainele seducţiei este însăşi mama Veronicăi, care vede în ea salvarea de la sărăcie şi o viaţă anostă. Aceasta, între timp, îşi cultivă calităţile litarare şi artistice, frecventând saloanele intelectualităţii contemporane, astfel ajungând să fie cea mai căutată curtezană.

Cu toate că a ajuns cea mai râvnită dintre curtezane şi pare că are toată lumea la picioare, inima Veronicăi este goală şi acest lucru începe să o macine cu adevărat… asta până se îndrăgosteşte de un pictor Federico, pictor care se pare că nu îi dă niciun fel de atenţie, iar asta o face să devină obsesivă în privinţa lui, dar în curând va afla un adevăr ce îi va schimba viaţa totalmente.

După ce ciuma loveşte în Veneţia, cauzând mii de morţi, inchiziţia preia puterea absolută iar vrăjitoria ia amploare, astfel lumea o ia razna, creându-se mitul că boala este cauzată de vrăji şi desfrâu. Faima Veronicăi se întoarce împotriva sa, mulţi considerând că ciuma s-a abătut asupra lor din cauza desfrâului curtezanei. Aceasta este acuzată de vrăjitorie şi închisă, dar printr-un noroc, aceasta reuşeşte să scape.

Pentru mine a fost un roman remarcabil, emoţionant şi cu un fir narativ uimitor. Nu poţi să nu rămâi impresionat de această carte, o carte care spune povestea unei curtezane, evenimentele acelei perioade, ierarhiile acesteia.

În anul 1998 a fost realizat un film intitulat Dangerous Beauty, care respectă cartea în mare măsură, diferenţa dintre cele două fiind faptul că romanul este cu mult mai emoţionant şi detaliat decât filmul.

Cine a citit cartea sau dacă a văzut filmul, ce părere aţi avut? Ce v-a plăcut şi ce nu?

Cartea a apărut la Editura All. Cartea Onorabila Veneţiană de Rosa Ventrella poate fi comandată onine pe website-ul editurii ALL.RO.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s