Eu și Karl May(mai mult despre mine decât despre el)

Scriitorul acesta are ceva ce mie îmi place de numai pot. Nu știu ce cu certitudine, dar KarlMay Raupp.jpgsunt sigură că western-ul, căci despre western vorbim azi, e interesant.
Nu există om care să nu fi văzut un film cu cow-boy. Comicul este că cow-boy nu este aventurierul,vânătorul lui Karl May, din contră un simplu văcar. Industria cinematografică a schimbat radical prototipul văcarului în Old Shatterhand, Old Firehand și a altora, într-un cuvânt cow-boy a devenit sinonim cu curajul și pericolul dus la extrem.
Dar acest comerț a avut și o implicare mai bună, de exemplu a crescut popularitatea cărților și am ajuns și noi să cunoaștem măcar sumar ceva despre Vestul Sălbatic.
Una pelicula del oeste!

Dar cred că am sporovăit destul despre cel film, acum a venit rândul cărților.
Cel mai cunoscut și apreciat e Karl May, dar câți oare știu cine a fost el și ce a făcut în viața,ce cărți a scris și ce farmec au acestea ?

Casa în care s-a născut scriitorul

Informații:
Karl May provine dintr-o familie săracă de țesători, fiind al cincilea fiu dintr-o familie cu 14 copii, din care nouă mor la câteva luni după naștere. În anul 1844, probabil dintr-o carență de vitamina A, copilul contractează o hemeralopie, boală care, cu timpul, se va înrăutăți, ajungând, după spusele scriitorului la o „orbire funcțională”, care va fi tratată cu succes la vârsta de cinci ani.vFiind un tânăr plin de fantezie, este sprijinit încă din școală să urmeze un curs privat de muzică. Din anul 1856 studiază la seminarul pedagogic din Waldenburg (Saxonia), de unde este exmatriculat în anul 1859, din cauza sustragerii (furtului) a șase lumânări. În urma iertării păcatului său, i se admite urmarea cursului de la seminarul pedagogic din „Plauen” (Saxonia), curs pe care este nevoit să-l părăsească definiv după câteva zile, fiind reclamat că ar fi sustras ceasul de buzunar al unui coleg, fiindu-i interzis de a mai urma un seminar.În următorii doi ani duce o viață grea, din punct de vedere financiar, străduindu-se să-și câștige existența pe căi legale. Astfel, el va acorda consultații private, va scrie narațiuni, va compune unele piese muzicale și va recita (declama) poezii.vAceste ocupații nu i-au asigurat nevoile existențiale. Ca urmare, a fost nevoit să recurgă la furturi, înșelăciuni, prezentându-se ca o persoană de vază, ceea ce face să fie urmărit de poliție. În anul 1865 este condamnat la 4 ani de detenție și a fost pus să lucreze în „casa săracilor”. După obținerea libertății, eșuează toate încercările sale de a-și câștiga existența pe o cale cinstită, fiind nevoit din nou să recurgă la furt și înșelătorii, de multe ori eforturile mari erau răsplătite cu o pradă de valoare mică.În 1870 este arestat în Niederalgersdorf, Boemia pentru vagabondaj și după identificarea lui predat autorităților din Saxonia, unde va sta între anii 1870 și 1874 în penitenciarul din Waldheim. În anul 1874, când se poate întoarce în casa părintească, începe să scrie în noiembrie „Die Rose von Ernstthal” (Trandafirul din Ernstthal). În anul 1879 primește o ofertă de la un cotidian catolic din Regensburg de a-și publica povestirile sale mai întâi la ei. Cinci ani mai târziu, în 1879, la Stollberg (Saxonia) este arestat timp de 5 zile pentru încercarea de înșelare a autorităților, prin declararea unei identități false. După căsătoria cu Emma Pollmer, în anul 1880, începe o viață normală, scriind cărțile care i-au adus succesul.

May.gif
Nu am intenția să vă plictisesc, dar viața acestuia este chiar spectaculoasă. Nu credeți? Mai cunoașteți și alți scriitori cu o viață nonconformistă?

Carțile citite de mine:

Winnetou cele 3 capodopere/volume: nu pot exprima în cuvinte ceea ce simt pentru Comoara-din-Lacul-de-Argint.jpgaceastă carte. Spun doar că e tristă și am plâns până s-a udat cartea de a trebuit să o pun la uscat.
Comoara din Lacul de argint: mi-au dat iar lacrimile când am auzit cuvantul: Winnetou!
Plisc-de-uliu si Moartea împaratului: se schimba peisajul,dar frumosul rămâne.

Doresc să mai îmi cumpăr cărți de acest mare -mare scriitor. Acum voi vorbi puțin despre farmecul lui.

Fiind printre puținii și desigur primii care au excelat în acest gen nu e foarte greu de închipuit ca orice școlar are obligația morala să-l citească. Unele cărți sunt sângeroase, dar toate sunt frumoase. Aerul vechi, misterios, sumbru ce se revarsă din cărțile lui se mai găsește în puține, foarte puține locuri și cărți. Nu știu dacă alții îl apreciază, dar eu cu siguranță nu. Nu-l apreciez, ci-l devorez și ador.

Sper că v-a plăcut.
Aici se gasește un link dacă doriți să vedeți câte ceva despre Winnetou, ăla din opinia mea: https://fanfantasysite.worpress.com/2016/10/09/recenzie-winnetou-3-vol-de-karl-may/

Anunțuri

4 gânduri despre „Eu și Karl May(mai mult despre mine decât despre el)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s