Vegetariana, la limita rațiunii

Mulțumesc Libris pentru această carte!

Titlu: Vegetariana

Autor: Han Kang

Categorie: Beletristică

Nevastă-mea nu a avut niciodată ceva special în personalitatea ei. Cel puțin așa am crezut până s-a hotărât să devină vegetariană.

Când domnul Cheong intră în bucătărie ca să o găsească pe Yeong-hye golind frigiderul de carne, are întâi impresia că visează. Soția sa, o femeie fadă, fără mari calități sau defecte, tăcută, care înainte mânca absolut orice, se decide deodată să renunțe complet la orice produs animal, datorită unui coșmar recurent cu fețe sângerânde, în încercarea disperată de a se purifica.

Hotărâtă, Yeong-hye nu se abate de la regimul ei sever în ciuda intervențiilor soțului, părinților, fratelui, surorii, chiar cumnatului ei, iar apoi a doctorilor și asistentelor unui azil pentru cei cu boli mentale. În loc să se purifice, în schimb, mintea lui Yeong-hye se rostogolește pe o râpă abruptă către schizofrenie, începând încet să involueze în regnul animal, renunțând la orice formă de adaptare socială, apoi vegetal, sau cel puțin fiind convinsă că va deveni curând unul dintre copacii din pădurea ce înconjoară azilul unde va fi internată.

18643447_1023098324488440_1295620559_n

Ia zi, cumnate, ai putea trăi cu o astfel de femeie care dintotdeauna a fost așa? Ai putea suporta o femeie care înghite în fiecare zi medicamente pentru boli psihice și-și pune baza doar în tine?

Roman în trei părți, scris din perspectiva soțului, cumnatului și surorii lui Yeong-hye, care interacționează cu ea în diferite stagii ale bolii ei psihice, Vegetariana șochează prin natura sa explicită. De la coșmarurile marcate de sânge și violență ale eroinei, la fanteziile erotice suprarealiste, ce degenerează în vegetal ale cumnatului său, la amintirile bizare ale lui Yeong-in, sora sa răbdătoare și cu picioarele pe pământ, care o susține până la capăt, scenele din Vegetariana descriu parcursul unor oameni bizari, deformați de viețile lor și de o lume lipsită de compasiune, care se agață de ultimele lor legături cu realitatea ca să se apare de căderea în derivă.

S-a trezit, dar simțea cum o oboseală grea îi apăsa pe ceafă. Avea senzația că trupul ei se usca începând să se destrame în mii de fâșii.

Cartea a apărut la editura ART.

3 gânduri despre „Vegetariana, la limita rațiunii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s