Buchete de flori, cozi de vulpe

Mulțumesc Libris pentru această carte!

Titlu: Fata cu buchetul de flori și alte povestiri

Autor: Mo Yan

Categorie: Beletristică

Random fact: Mo Yan e primul meu contact cu literatura chineză pe lângă o antologie de poezii de pe vremea lui Ceaușescu și basmul tradițional Călătorie spre Soare-Apune, de Wu Cheng’en. Este încă în viață, a primit Premiul Nobel în 2012 și a publicat cam vreo zece romane și optezeci de povestiri până acum, zece dintre ele aflându-se în volumul de față.

18197359_1008600699271536_1306184426_n

Mi-e extrem de greu să încerc să scriu la modul general despre povestirile lui Mo Yan, pentru că fiecare aduce o abordare diferită mediului și genului lor comun: unele se încadrează în realismul social, celelalte în cel magic. Toate își au centrul în regiunea natală a autorului, ținutul Gaomi, și toate reinterpretează poetic viața unor oameni obișnuiți în situații neobișnuite. Știind că nu pot face dreptate stilului artistic, chiar poetic al autorului, o să fac câteva remarce semi-ironice despre fiecare povestire.

  • Cătușe la degetele mari – un biet copil este legat de un pin gigantic cu niște cătușe atât de tari încât nici spiritele și zeitățile locale nu i le pot scoate, pentru că a avut tupeul să se ducă la farmacie să cumpere medicamente pentru mama sa bolnavă.
  • Frumoasa care trecea pe bulevardul Chang’an călare pe măgar – o femeie extrem de frumoasă și un călăreț trec un bulevard congestionat de lângă stația de metrou Xidan, vrăjesc privirile șoferilor, bicicliștilor și navetiștilor, cauzează anarhie, fac în mod indirect scandal, apoi dispar pur și simplu. Personajul meu preferat e măgarul.
  • Bătălia din pădurea plopilor albi – un băiat trebuie să sufere din plin dacă vrea să schimbe destinul unui număr destul de semnificativ de băieți din sat. Povestea asta nu are niciun context.
  • Întâlnire surprinzătoare – o povestire de vreo patru pagini despre un tânăr membru de partid care nu crede în fantome și dă de o fantomă în drum spre casa părinților săi. Una dintre povestirile mele preferate din tot volumul.
  • Femeia cu buchetul de flori – un bărbat tânăr, căpitan în Marină, ia trenul din Mazhuang până în reședința regiunii pentru a se vedea cu logodnica sa, vânzătoare la un magazin cu ceasuri. Nu își găsește iubita, iar pe drum spre casă dă de o femeie misterioasă, cu un buchet de flori la piept și un câine care se ține după ea. Indiferent ce face, femeia nu se abate de lângă el, lucru care îi aduce întâi dezonoarea, iar apoi pierzania.
  • Bumbacul imaculat – o povestire de peste 100 de pagini despre un băiat de șaptesprezece ani îndrăgostit de o tânără de douăzeci și doi, care pleacă din satul natal pentru a munci într-o fabrică de bumbac. Tânăra trăiește o ironică poveste de dragoste cu singurul lui prieten, după care sunt prinși și forțați să se despartă. Băiatul de 17 ani își mărturisește sentimentele apoi tânăra moare. Sau cred că moare. Probabil că moare.
  • Maimuța. Umor și divertisment – un profesor universitar de limba chineză se transformă în maimuță pentru că îl terorizează soția. Premisa mea preferată.
  • Geniul – în loc să îl tâmpească, mingea primită în cap de la colegii de clasă îi fac intelectul lui Jiang Dhazi să crească exponențial. După ce renunță la facultate din motive neconvenționale, se întoarce în sat, unde descoperă corelația dintre structura pepenelui și zonele de risc seismic.
  • Zbor lin – o tânără mireasă își ia zborul când vede ce… chipeș e mirele
  • Copilul de fier – un copil foarte dubios, în care nu ar trebui să aibă nimeni încredere, convinge un alt copil să mănânce rugină și să se izoleze de societate

Dacă au într-adevăr ceva în comun, aceste povestiri sunt pline de umor și prevăd situații neverosimile sau chiar fantastice. Merită citite și recitite: farmecul lor nu reiese neapărat din firul narativ, cât din felul în care sunt povestite. În mare, mă declar mulțumită de acest prim contact cu autorul. Poate vă treziți într-o zi cu recenzie la Țara vinului.

Cartea a apărut la editura Humanitas.

4 gânduri despre „Buchete de flori, cozi de vulpe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s