Bibliofili… din cărți

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, mi-am zis să scriu despre ceva care m-a amuzat întotdeauna. Mereu am vrut să fac o listă cu personaje literare… cu gusturi literare! Uneori autorul are de gând să creeze un personaj în chipul și asemănarea sa, care să iubească fie scrisul, fie cititul. Poate doar are simpatie pentru noi, cititorii, care nu ne prea vedem în alte personaje.

Fără alte adăugări, să vă prezint cinci personaje bibliofile din literatura universală!

Jo March din Micuțele doamne

Micuțele doamne e genul acela de carte îndeajuns de cuminte încât să o descoperi de la orele de engleză, dar și destul de interesante încât să o citești și… chiar să te bucuri de ea. A doua fată a familiei March, Jo este rebelă, dinamică, ambițioasă și o mare cititoare. Chiar a scris o carte de basme, din care le citește surorilor ei. Aș numi-o șoarece de bibliotecă.

tumblr_nfsu3op5K01tr2a1xo8_250.gif

Holden Caulfield din De veghe în lanul de secară

Holden Caulfield urăște filmele, școala și majoritatea oamenilor. În schimb… îi plac cărțile? Eroul romanului lui Salinger este un cititor critic, care își alege grijuliu favoriții. Spre exemplu, are o mare afinitate pentru Jay Gatsby din romanul lui Fitzgerald, dar i se pare că Adio, arme, de Hemingway, e supraapreciat și plicticos. Caulfield urăște aerele și snobismul, iar atitudinea sa aduce un aer de prospețime lumii bibliofililor.

Elizabeth Bennet din Mândrie și prejudecată

Una dintre cele mai populare eroine ale lui Jane Austen, Lizzie Bennet este cunoscută ca fiind o mare cititoare. Nu la fel de mare ca sora ei, Mary, dar Lizzie are reputația proastă de a prefera cărților de citit celor de joc… ce crimă! Însă bunul simț și umorul lui Elizabeth strălucesc în fiecare pagină a romanului…

tumblr_n0y65woM121t5of8go1_400.gif

Tyrion Lannister din Urzeala tronurilor

Știu că romanele lui G. R. R. Martin sunt la mare căutare – sau cel puțin serialul de pe HBO – dar, personal, singurul meu contact cu Un cântec de foc și gheață a fost cu câteva episoade din primul sezon, în care l-am remarcat pe Tyrion Lannister, unul dintre cei mai iubiți bețivi ai literaturii fantasy. Pe lângă asta, e un om educat într-un univers în care analfabetismul e la ordinea zilei. Tyrion știe care sunt lucrurile bune în viață, aparent.

alP5Pj5.gif

Hermione Granger din Harry Potter

Ce listă de bibliofili e completă fără Hermione? Nu e doar bibliofilă, e și bună la școală, curajoasă, independentă, ambițioasă… Un adevărat model.

tumblr_inline_mhrroub9ha1qz4rgp.gif

Am ratat vreun șoarece de bibliotecă notabil? Spuneți-mi în comentarii!

2 gânduri despre „Bibliofili… din cărți

  1. Superb! Sunt total de acord, sigur mai sunt multi care pot fi adaugati listei, dar acum imi vine in minte Shallan, din The Stormlight Archive, o serie care nu trebuie ratata de niciun cititor al genului fantasy.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s