Americani și avocado

I am totally incomprehensible to everyone including myself.

Sally Jay Gorce a fost mereu puțin diferită – spontană, dezordonată, fără o direcție clară și mereu dornică să se bucure de viață. În adolescență a fugit mai multe ori de acasă ca să își urmeze instinctele, să se agațe de fiecare pasiune trecătoare pe care a dezvoltat-o. La un moment dat, când Sally vrea să fugă din America, țara sa de baștină, ca să devină matador, unchiul său, Roger, o pune să promită că o să-și termine studiile în schimbul a doi ani de libertate totală, finanțată de el.

17012422_969072516557688_1280606121_n.jpg

Sally, fată deșteaptă, acceptă, iar la 21 de ani cunoaște deja Parisul, unde cabareturile, cafenelele, străzile întunecate și personajele descrise în culori cât mai vii captează ochiul și atenția străinului. Trează mai mult noaptea, mereu îmbrăcată nepotrivit, eroina sare din experiență în experiență în căutarea sinelui său. În decursul unui an, Sally reușește să își înfrunte amantul, un diplomat florentin, în favoarea unui regizor sărac, să își piardă pașaportul, după care să descopere că a fost furat tot acest timp, joacă într-un film, pleacă la țară și are o relație pasageră cu un tânăr artist. Atitudinea ei, inofensivă și decadentă, îi scandalizează pe mulți, mai ales pe funcționarii de la ambasadă, dar Sally își vede de viață, agasată de convenții și de limitări, dar liberă ca pasărea cerului în tot ceea ce face.

Primul roman al lui Elaine Dundy, The Dud Avocado, a fost ceva la vremea sa, când a apărut în 1958. Romanul a fost atât de aclamat încât soțul său, un critic literar, a amenințat-o cu divorțul în cazul în care dorea să mai publice. Dundy a ales scrisul și a mai publicat două romane, două piese de teatru și numeroase biografii. Femeie de lume, deși vizibil diferită fața de eroina debutului său, Dundy a fost o femeie la fel de liberă. Agasată de rigorile secolului, dar fără să se îndepărteze de drumul său, Dundy a fost o femeie înaintea vremii sale, la fel ca Sally Jay.

With these words in my ears as I felt my way down the stairs, too discouraged to find the minuteries, I reflected wearily that it was not easy to be a Woman in these stirring times. I said it then and I say it now: it just isn’t our century.

Un gând despre „Americani și avocado

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s