Lângă șinele de tren…

Mulțumesc Libris pentru această carte!

Titlu : Fata din tren 

Autor : Paula Hawkins 

Categorie : Beletristică 

Nu știu cum îi cheamă, așa că a trebuit să-i botez eu. 

Perspectiva din Fata din tren, debutul beletristic al Paulei Hawkins, nu este mereu aceeași. Este în continuă schimbare, trecând de la privirea tulbure și încețoșată a unei alcoolice la cea plină de speranță a unei femei adultere, plictisită de bărbatul ei abuziv, apoi, în fine, la cea a unei femei într-o relație fericită cu bărbatul care și-a înșelat soția pentru ea.

Deja totul pare a fi încărcat emoțional, cel puțin din punct de vedere romantic. Dar partea amuzantă e: Fata din tren nu e o poveste de dragoste. Nici măcar nu este o poveste despre dragoste, în ciuda aparentelor tensiuni între diferite personaje, neoferind nicio finalitate la acestea. Nu: acesta este un thriller psihologic, și încă unul foarte bun.

Sunt o pereche, un set. Sunt fericiți, pot spune. 

Cei doi oameni tineri și frumoși de la casa numărul cincisprezece reprezintă cuplul perfect. El este o imagine idealizată a masculinității, ea, a feminității. Au o casă mare cu grădină. Când e vreme caldă, ei își petrec diminețile în aer liber, ea într-un șezlong, sorbindu-și cafeaua, el în spatele ei, cu mâinile pe umerii săi osoși. E o priveliște frumoasă pentru Rachel, care ia trenul de 8.04 către Londra în fiecare zi. E o priveliște atât de frumoasă încât i-a și botezat: Jess și Jason. Le-a dat un nume și o semnificație. Sunt fericiți și perfecți ca niște actori de cinema. Viața lor e un film.

17012514_968983046566635_1977072230_n.jpg

Viața lor era un film, până când Rachel o vede într-o bună zi pe Jess, în grădină, cu un alt bărbat. E ușor să îți dai seama, în fond: figura lui e mult mai subțire, mai alungită. E cu totul altă fizionomie. Atunci când află, Rachel, cu băutura în mână, e cuprinsă de ură. Imaginea cuplului perfect, a vieții conjugale a celor din casa de la numărul cincisprezece, este distrusă de acel moment nefast. Îi amintește de propriul său mariaj eșuat, de felul în care a căzut pradă băuturii în timp ce soțul său a căzut pradă altei femei.

În acea seară, Rachel își îneacă amarul în câteva sticle de vin, apoi ia trenul până la fosta sa casă, care aparține acum fostului ei soț și noii sale familii, ca să își regleze conturile. A doua zi, Megan Hipwell, versiunea foarte reală și foarte imperfectă a lui Jess, e dată dispărută, iar soțul său, Scott, e considerat suspect principal. Fiind convinsă că undeva în mâna ei se află cheia misterului, Rachel pleacă în dezlegarea enigmei, în dezvăluirea adevărului.

În încercarea de a-l salva pe Scott de o sentință nedreaptă și pe Megan de o moarte denaturată, Rachel intră într-un cerc al slăbiciunilor în care numai ea poate – și trebuie să fie – puternică.

În pădure. Îmi imaginez un mormânt săpat sub tufișurile pitice și acoperit în grabă. Îmi imaginez cele mai urâte lucruri, niște orori imposibile – trupul ei atârnând în ștreang, undeva în adâncul pădurii, unde nimeni nu intră niciodată.

Cartea a apărut la editura Trei.

Un gând despre „Lângă șinele de tren…

  1. Stiu ca este foarte apreciata cartea dar eu pana la urma am spus pas. Daca as putea sao imprumut i-as da o sansa dar sa o cumpar nu 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s