Dna Woolf, dna Dalloway, dna Brown

Pe data de 14 martie 1925, unul dintre cele mai reprezentative romane ale epocii, Doamna Dalloway, de Virginia Woolf, întâlnește lumina zilei și ochii cititorilor. De atunci, romanul a devenit un adevărat clasic, fiind studiat în licee și facultăți, comentat de critici și numit în 2005 unul dintre cele mai bune 100 de romane anglofone de după 1923.

Michael Cunningham, autorul romanului Orele, împărtășește această fascinație cu restul lumii literare, dar în altă formulă. În locul unui studiu critic, el scrie o operă de ficțiune, un roman, care ilustrează perspectiva a trei femei complet diferite, singurul lucru pe care îl au în comun fiind Dna Dalloway, romanul început de doamna Woolf în 1923.

Nu cred că doi oameni ar fi putut să fie mai fericiți decât am fost noi doi.

În 1941, Virginia Woolf îi lasă soțului său, Leonard, o scrisoare prin care îi explică motivul sinuciderii sale, apoi se aruncă în apele învolburate ale Tamisei, privind lumea din care dispare încetul cu încetul. Cu ani în urmă, stătea la țară, alături de familia sa, printr-o încercare de a o proteja de boala sa mentală. Veșnic nemulțumită, în căutarea inspirației, Woolf își amintește un vis și îl transformă într-un roman care va schimba literatura vremii sale, în timp ce caută o cale să se întoarcă la Londra.

The-Hours-the-hours-24329063-500-691.jpg

Clarissa recunoaște aceste lucruri, dar se situează la distanță de ele. Simte prezența propriei fantome; acea parte care nu posedă nimic; care observă cu mirare și detașare, ca un turist într-un muzeu, un șir de căni smălțuite cu galben și un blat cu o singură firimitură, o cană din crom pe marginea căreia tremură o singură picătură care capătă greutate și cade.

Clarissa Vaughn o să cumpere ea însăși florile pentru petrecerea lui Richard, fostul ei iubit din tinerețe, acum bolnav de SIDA și poet aclamat. Din tinerețe, el a dezvoltat un obicei agasant, dar care a devenit un adevărat ritual al celor doi, de o familiaritate amicală. Îi spunea Clarissei doamna D, făcând referință la eroina lui Woolf dintr-un amuzament afectuos și intelectual. Cu brațele încărcate de flori, doamna D a New York-ului anilor ’90 se ocupă de lucrurile practice în viață, încercând să supraviețuiască unei lumi în continuă schimbare, să mențină trează legătura dintre ea și lumea în care trăiește, dragostea față de soția sa, Sally, prietenia cu fiica sa. Însă Richard rupe firul, printr-un gest îndrăzneț, aducând un final abrupt poveștii sale.

coperta1.jpg

Ce-ar fi ca în acel moment la cină – acel echilibru, acea perfecțiune în miniatură – să fie suficient? Ce-ar fi dacă te-ai hotărî să nu mai vrei?

Doamna Brown consideră că are o viață bună, pentru care ar trebui să fie recunoscătoare. Are un soț bun, o casă în suburbia Los Angeles-ului și un fiu care o iubește din tot sufletul. În ciuda reputației sale de bibliomane din tinerețe și a faptului că nu poate să facă un tort, Laura Brown duce o viață foarte bună. Dar tot ce vrea să facă este de fapt să citească, iar obsesia momentului este Doamna Dalloway și figura enigmatică a lui Woolf, intelectuală, sinucigașă și neînțeleasă.

Woolf a scris despre viața unei femei, cuprinsă într-o singură zi. Cunningham a ales să facă același lucru.

Cartea a apărut la editura Polirom.

Reclame

2 gânduri despre „Dna Woolf, dna Dalloway, dna Brown

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s