Fotografii și dalte ucigașe

Orașul îngerilor în anii ’40. Hollywood. Strălucire. Filme proaste, cu actori frumoși și plini de dramatism. Un detectiv blazat primește ca misiune găsirea fratelui dispărut al unei fete din America provincială și acceptă slujba pentru $20, jumătate din tariful obișnuit. Un om găsit mort, cu o daltă de spart gheața înfiptă în cap. O serie de asasinate amatoare, iar dalta își face din nou apariția. Actrițe nechibzuite și mafioți. Poze compromițătoare. Ironie.

Astă-seară, Marlowe, nu ești rezonabil.

Aceasta este lumea dezlănțuită a romanului Avantaj…Marlowe (1949), al cincilea roman polițist al lui Raymond Chandler. Eroul lui Chandler, detectivul privat Phillip Marlowe din Bay City, e contactat într-o zi cu soare de o fată sobră, îmbrăcată șters, care pretinde că fratele său, venit în Los Angeles pentru studii, a dispărut deodată fără nicio urmă. Marlowe o ia la întrebări, dar orgoliul fetei o împiedică să îi dea mai mult decât câteva semne vagi legate de situația fratelui său. Orfamay Quest, din Manhattan, Kansas, e o fată decentă. Nu se ține de prostii, pentru că nu se poate. Iar fratele său, Orrin, e câte se poate de responsabil.

Așa pretinde ea.

raymondchandler_thelittlesister

În agitația și traficul din Los Angeles-ului, blazat de atitudinea meschină și banală a oamenilor în jurul său, Marlowe pleacă în căutarea lui Orrin, fotograf amator, pe ale cărui negative figurează infamul Weepy Moyer, un gangster american care vrea să lase trecutul în urma sa. Orrin intră în bucluc – subtilul Marlowe știe asta. Dar s-ar putea să târască și alți oameni în urma lui… victime neverosimile, cum ar fi o actriță de mâna a doua de la Hollywood, bogata Mavis Weld…

Care este oare deznodământul acestei intrigi? De ce a fost ucis George W. Hicks, un escroc oarecare? Orrin este încă în viață? Ce legătură are Dolores Gonzales, menajera focoasă a lui Mavis în toată afacerea asta?

Am scos din buzunar fotografia de la restaurantul „Dansatorii” și i-am întins-o. Se uită lung la mine, fără să clipească, apoi coborî ochii. Privi fotografia ei și a lui Steelgrave în separeul restaurantului. O privi cu un aer grav, neclintit. Apoi, încet de tot, întinse mâna și atinse meșele ude de pe tâmple. O străbătu un slab fior. Întinse mâna și luă fotografia. Se uită cu atenție la ea. Apoi își ridică din nou ochii, încet, foarte încet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s