În cosmos, departe

Panii plătiseră un compartiment privat în tren, așa că nu era nevoie ca Sunday să se ducă în altă parte. Lăsă plăsmuirea să vorbească în continuare, blestemând în sinea ei distanța care o împiedica să răspundă în timp real; blestemând fizica, sistemul referențial de la baza realității.

Suntem în anii ’60, într-o perioadă în care războaiele au fost eradicate, criminalitatea s-a redus aproape la zero, iar accidentele sunt tratate cum sunt tratate în prezent cutremurele și inundațiile: date la știri, în calitate de mari tragedii. Mai exact, suntem în anii 2160, iar Mecanismul privește asupra oamenilor, ca un dumnezeu care le controlează acțiunile după bunul plac. Să dai un pumn cuiva devine act penal. Violența a dispărut aproape cu totul. Dar cu ce preț?

Geoffrey și Sunday sunt moștenitorii unui imperiu al tehnologiei africane, Akinya Space, fondat de bunica lor, Eunice. Familia lor, numită ocazional clanul Akinya, este un colos economic, aducător a miliarde de dolari, iar afacerea familiei este văzută ca fiind o responsabilitate aparținând tuturor membrilor săi.

Geoffrey, însă, nu are niciun interes în afaceri, dedicându-se în totalitate grupului său de elefanți din bazinul Amboseli, din Kenya. Visul suprem al biologului este să stabilească o conexiune neuronală stabilă cu matriarha Matilda, lidera grupului, și să ajute omenirea să atingă noi dimensiuni ale percepției.

Sunday, în schimb, se ține departe de afacerile familiei și din punct de vedere fizic, locuind cu iubitul ei în Zona Descrutinizată de pe Lună, unde ochiul Mechanismului lasă de dorit. În genere, Sunday se consideră artistă – în principal, sculptează comenzile a diverși clienți, în timp ce se concentrează pe un proiect personal, o sculptură vie a propriei sale bunici, un dicționar mobil al vieții lui Eunice Akinya, recent decedată.

0_2332.jpg

Moartea lui Eunice îi aduce pe cei doi frați împreună după ani și ani de separare, timp în care au comunicat prin conexiuni ching, care pot face legătura dintre țări, continente, sateliți și planete diferite. Totuși, ea îi aduce în prim plan și pe Hector și Lucas, verii lor primari, complet dedicați afacerii familiei, al căror scop în viață este menținerea afacerilor la un nivel optim.

În timp ce Sunday este inspirată de moartea bunicii sale să creeze o formă de inteligență artificială care să îi susțină toate amintirile, Hector și Lucas îl contactează într-o bună zi pe Geoffrey, cerându-i, în schimbul unei sume considerabile de bani, să meargă pe Lună, în Zona Descrutinizată, pentru a afla ce se ascunde într-unul dintre conturile lui Eunice Akinya.

De dragul studiilor sale cu elefanții, Geoffrey se învoiește, dar odată ce descoperă o mănușă veche, conținând pietricele de diferite culori, începe să își pună întrebări legat de ce ar putea încerca bunica lui să îi transmită din mormânt…

Cartea a apărut la editura Nemira.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s