” Marile Speranţe ” de Charles Dickens

14906892_1875511772680703_2360247689772689464_n

 

 

” Nici un om care nu este un adevărat gentleman în sufletul său nu va fi, cât îi lumea, un adevărat gentleman în purtări. ”

” Să-ţi spun ce este dragostea adevărată. E credinţă oarbă, umilinţă fără preget, supunere desăvârşită, încredere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi. ”

Imagini

” Marile speranţe ” de Charles Dickens este un roman ce a apărut în 1860-1861 urmărind evenimentele ce i se întâmplă unui băiat în timpul maturizării sale.

Pip este personajul principal al acestui roman, copil orfan crescut după moartea părinților de către sora sa, Giorgiana, și de soțul al acesteia, Joe Gargery, fierarul. Pip trece printr-o serie de întâmplări care îi vor schimba viaţa radical.

Romanul se axează pe ambiţia lui Pip, faptul că îşi doreşte să devină un gentleman. Dorinţa îi este îndeplinită de un benefactor anonim, Pip crezând că benefactorul este Dna. Havisham, o doamnă putredă de bogată ce a adoptat o fată, Estella, care se dovedeşte a fi fata de care Pip s-a îndrăgostit.

Dna. Havisham este cunoscută pentru faptul că urăşte bărbaţii şi că îi batjocoreşte, fapt pentru care Estella îi caşcă pe umeri ajungând să îşi bată joc de Pip.

Când Pip află mai încolo că nu Dna. Havisham a fost benefactorul ci Magwitch, prizonierul care l-a ameninţat pe Pip când era în cimitir, Pip îi spune în silă că nu are nevoie de banii unui deţinut.

La un moment dat Pip ajunge să devină bolnav şi ca Joe să aibă grijă de el, ajungând să îşi dea seama cât de mult a greşit faţă de cel care l-a crescut. Joe îl iartă până la urmă pe Pip, acesta promiţândi-i că îi va da banii înapoi aşa că pleacă în Egipt, unde ajunge să lucreze ca funcţionar şi să împartă o cameră împreună cu Herbert, prietenul său si Clara, soţia acestuia.

Acest roman pot spune că este unul dintre cărţile mele favorite. Îmi arată lumea cum era pe vremea aia, pur şi simlu te marchează.

” Marile Speranţe ” de Charles Dickens a apărut la Grupul Editorial Corint.

Dacă aţi citit acest roman, cum vi s-a părut? Ce v-a marcat?

 

6 gânduri despre „” Marile Speranţe ” de Charles Dickens

  1. O frumusete de carte! Am citit-o cand eram „mai mica” 🙂 🙂 E una dintre cartile despre care eu spun ca au o varsta… ca trebuie sa le citesti la o anumita varta, ca atunci au farmecul lor, poate ca, daca nu le citesti atunci, probabil nu ai sa le mai citesti niciodata. Mult timp mi-a placut Dickens, a fost intr-un fel idolul copilariei mele, mi-a inspirat dragoste pentru carti, pentru romane, a fost trecerea de la povesti, basme.
    De curand am vazut filmul ” Cealalta femeie”, o perioada din biografia lui Dickens desre care n-am stiut, vi-l recomand.

    1. Sunt de acord cu tine! Am adorat această carte şi îţi mulţumesc pentru recomandare. Nici eu nu am ştiut de aşa ceva şi chiar îmi voi face timp să mă uit la ” Cealaltă femeie ”.

  2. Sincer nu imi aduc aminte daca am citit sau nu cartea. Oarecum imi suna cunoscut subiectul dar daca am citit-o sau nu, sa ma bati ca nu tin minte 😀

    1. Este chiar minunată cartea. Se merită să o citeşti şi în plus Charles Dickens este unul dintre marii clasici ai litaraturii universale. Chiar îţi recomand să citeşti acest autor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s