Romanele domnișoarei Jane Austen

14906892_1875511772680703_2360247689772689464_n

Cred că aproape toți am auzit de Jane Austen la un moment sau altul din viața noastră, fie că am dat un volum prăfuit din biblioteca părinților sau am văzut filmul The Jane Austen Book Club. Un fapt rămâne necontestat, anume faptul că, pentru poziția ei în societate ca femeie și membru al micii nobilimi, Austen a fost capabilă să devină un factor major al literaturii engleze din acele timpuri și, prin aceasta, un mare critic al moravurilor și societății engleze.

În timpul liceului, am citit cinci din cele șase romane faimoase publicate în timpul vieții scriitoarei (și post mortem), aceasta fiind: Mândrie și prejudecată, Persuasiune, Rațiune și simțire, Mansfield Park și Mânăstirea Northanger. Am Emma acasă, în bibliotecă, dar în mod bizar, deși încerc, n-o termin. Probabil că nu sunt încă pregătită pentru romanul și eroina preferată autoarei, pe care a descris-o astfel:

I am going to take a heroine whom no one but myself will much like.

Deși îmi place de Emma, ca personaj, cred că nu a venit încă momentul pentru a gusta povestea ei. În schimb, am gustat poveștile celorlalte eroine austeniene, de la Anne Elliot la Elizabeth Bennet și de la Catherine Morland la Fanny Price. Și, fiind Săptămâna Clasică, m-am decis să vă împărtășesc și vouă câte ceva despre ele și despre drumurile lor prin societatea engleză georgiană.

Așadar, în ordine cronologică, vă prezint romanele lui Jane Austen:

Rațiune și simțire (1811)

Nu ştiu ce înseamnă să iubeşti pe jumătate, nu-mi stă în fire. Pasiunea mea e mereu excesivă.

Primul său roman, Rațiune și simțire a fost titrat inițial cu numele eroinelor sale, surorile Elinor și Marianne Dashwood. Publicat anonim, By a Lady, romanul își plasează acțiunea între anii 1792 și 1797, în perioada tinereții autoarei și tratează viețile eroinelor antitetice, punând accentul pe pasionala Marianne, figura centrală a firului narativ. Între timp, rezervata Elinor urmărește îngrijorată drumul pornit de sora sa, în timp ce își vede de propriile pasiuni.

Mândrie și prejudecată (1813)

Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă.

Cel mai faimos roman al lui Austen și unul dintre cele mai iubite romane ale literaturii anglofone, Mândrie și prejudecată tratează destinul ambițioasei Elizabeth Bennet, o tânără inteligentă care sfidează normele societății georgiene, unde o soție bună este una frumoasă, ascultătoare și indulgentă. Bennet nu crede în căsniciile pe bani sau aparențe, luând ca exemplu mariajul dezastruos al părinților ei, și se încăpățânează să se căsătorească numai cu alesul inimii ei, indiferent care ar fi acela.

pp-1995-5-bennet-sisters

Nimic nu este mai înşelător decât falsa modestie.

Mansfield Park (1814)

Avem cu toţii un ghid mai bun în noi înşine, cu condiţia să ne ascultăm, mai bun decât orice persoană din afară.

Dintre toate romanele lui Austen, probabil că Mansfield Park este cel mai serios. Și cum să nu fie, din moment ce tratează probleme ca inegalitatea socială, copiii abandonați de părinți și liberul arbitru. Provenind dintr-o familie săracă, Fanny Price este adoptată de bogata familie Bertram de la vârsta de 10 ani. Neobișnuită cu strictețea nobilimii, Fanny este asaltată de rudele ei, devenind cu vârsta din ce în ce mai timidă și mai maleabilă. Totuși, pentru a putea fi fericită, Fanny trebuie să învețe să refuze hatârurile celor cărora nu le pasă de ea…

Emma (1815)

Ceea ce se poate trece cu vederea la tinereţe e detestabil la bătrâneţe.

Emma este romanul preferat al autoarei, cu cea mai puțin agreabilă eroină pentru public și cea mai agreabilă pentru autoare. Emma Woodhouse este o femeie bogată, deșteaptă și non-conformistă care zice nu dragostei și nu căsătoriei, preferând să îi cupleze pe alții. Văzându-se ca pe un Cupidon în carne și oase, Emma se bucură din plin să îi facă pe alții să se îndrăgostească. Totuși, atunci când încearcă să o convingă pe frumoasa Harriet Smith să îl seducă pe bogatul domn Elton, lucrurile se complică…

bluecoatemma19722

Mânăstirea Northanger (postum, 1818)

Viața şi literatura sunt atât de diferite.

Cel mai comic roman al lui Jane Austen, Mânăstirea Northanger este presărat cu glume și referințe literare ușor de înțeles pentru membrii familiei sale. În Mânăstirea Northanger, Austen se amuză de oamenii care nu pot delimita ficțiunea de realitate, dar și de constrângerile societății legat de ce este considerat literatură bună sau nu. Eroina romanului, Catherine Morland, este o cititoare avidă de romane gotice, cu castele și leșinuri, favorizând romanul Misterele din Udolpho. La 17 ani, pleacă alături de mătușa sa la Bath… oare Catherine chiar e făcută să fie eroină?

Persuasiune (tot postum, tot 1818)

Când durerea se încheie, amintirea ei devine plăcere.

La numai 27 de ani, Anne Elliot este considerată o fată bătrână, care și-a ratat șansa la fericire sau o viață tihnită. Romanul a stârnit o conversație care a ținut decenii, fiind abordată și de Virginia Woolf, anume că, până la Jane Austen, toate personajele feminine fuseseră create de… bărbați. Anne Elliot este un personaj cu adevărat modern, nefiind frumoasă, zâmbitoare sau sociabilă. Anne Elliot suferă, suferă pe față și nu se conformează din simpla dorință de a păstra aparențele.

Mie îmi place Anne Elliot și îmi place Emma Woodhouse. Îmi place și Elizabeth Bennet, cu prejudecățile ei.

Vreau să văd mai multe personaje feminine puternice și vreau să văd mai multe scriitoare care încalcă regulile.

Îmi place Jane Austen.

3 gânduri despre „Romanele domnișoarei Jane Austen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s