Non Fictiv: Arta războiului

Arată că ești slab când ești puternic și arată că ești puternic când ești slab.

Una dintre cele mai influente cărți din lume și cel mai vechi tratat asupra războiului și strategiei militare, Arta războiului, de Sun Tzu a fost citită de personalități ca Napoleon Bonaparte, teoreticienii războiului Carl von Clausewitz și baronul Antoine-Henri de Jomini, regele Ho Lu și filozoful taoist Huai-nan Tzu. Arta războiului este considerată lectură obligatorie pentru armata și marina americană, iar învățăturile lui Sun Tzu sunt remarcabile în versatilitatea lor, putând fi aplicate în aproape orice domeniu.

Victoria este principalul obiectiv al războiului. Dacă ea întârzie, armele se tocesc și moralul se macină. Când trupele vor ataca orașele, ele vor fi la capătul puterilor.

Sun Tzu s-a născut circa 544 î.Hr.  în statul Ch’i,  de unde a fugit în urma unei rebeliuni în statul Wu. Acolo a servit ca general de război regelui Ho Lu, care s-a îndoit la început de abilitățile sale, dar filozoful i-a demonstrat contrariul, aplicându-și metoda asupra concubinelor regelui, pe care le-a transformat dintr-un grup de amante răsfățate și frivole într-o formațiune de soldați disciplinați.

Ca urmare a acestui episod, Sun Tzu a plecat în război în calitate de general împotriva statelor Ch’u, invadând capitala Ying, la vest, și semănând teroare în statele Ch’i și Chin, la nord. Toți prinții Chinei feudale îi știau numele și se temeau de el la vremea respectivă, iar respectul acordat generalului se apropria de cel acordat regelui Ho Lu.

Războiul este asemănător focului; cei care nu vor să depună armele pier uciși de arme.

theartofwar-by-suntzu

Cartea este subțire, cu numai 13 capitole, fiecare fiind centrat pe un element al strategiei care l-a făcut pe Sun Tzu, Sun Wu (Wu însemnând maestru în limba chineză). Spre exemplu, ultimul capitol se axează pe folosirea spionilor în scopul de a aduna informații despre inamic, incluzând clasificarea spionilor și felul în care fiecare categorie poate fi folosită în favoarea noastră. Capitolul șase, unul dintre cele mai citate, se axează pe punctele tari și slabe ale armatei noastre și a inamicului și valorificarea lor. Sun Tzu își descrie filozofia de luptă în detaliu, dar în același timp cu claritate. El susține un stil de luptă bine organizat, dar și flexibil, care să se adapteze împotriva a diferiți inamici.

Arta războiului nu este numai un excelent manual de strategie militară, dar și o lectură filozofică recomandată de mai multe instituții de învățământ. Fiind situat la același nivel cu opere de natură politico-filozofică precum Principele lui Machiavelli, Arta războiului este o lucrare de o mare valoare socială.

Cartea a apărut în limba engleză la editura Penguin Reader.

4 gânduri despre „Non Fictiv: Arta războiului

  1. „Arată că ești slab când ești puternic și arată că ești puternic când ești slab.” Mi-ai captat atentia inca de la inceput.

    Recunosc ca nu m-ar fi impresionat la prima vedere daca as vedea cartea intr-o librarie, dar e posibil sa incerc s-o caut.

  2. Faina recenzia, frumos si limpede prezentat, dar, recunosc, eu nici pana acum n-am reusit s-o citesc, desi, stiu bine cat este de importanta.

    1. E ok. Cred că toți avem problema asta uneori. Uite, asta a fost prima mea lucrare filozofică, din câte îmi amintesc.
      Nu e nimic greșit în a nu citi asemenea cărți, doar că eu una mi-am propus să fac ceva nou, din pură curiozitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s