Top 10 filme Disney

5120546

În 1937, Walt Disney a produs primul film animat al noului său studio, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. În urma succesului său, studioul Disney a produs din ce în ce mai multe filme pe parcursul anilor, majoritatea având parte de succes comercial, dar și critic, de la filme vechi precum Pinochio și Bambi până la Big Hero 6 și Frozen.

Am crescut efectiv cu filme Disney și sunt mândră de acest lucru. Fără alte introduceri, aceasta este lista mea cu cele mai bune filme Disney din istorie.

Mulan

giphy.gif

Unul dintre cele mai cunoscute filme Disney, Mulan (1988) se bazează pe legenda chinezească a lui Hua Mulan, care a plecat în războiul cu hunii în locul tatălui său, pentru a-l salva de la o moarte iminentă. Deghizându-se în bărbat pentru a lupta împotriva hunilor, conduși de barbarul Shan Yu, Mulan trebuie să fie atentă să nu fie descoperită – de teama pedepsei cu moartea și a recrutării tatălui său în armată…

Brave

Brave_Poster.jpg

Un alt film despre o femeie luptătoare, Brave (2012) are loc în Scoția medievală, unde prințesa Merida este nevoită să își aleagă un soț, în ciuda dorințelor sale de a călări, a vâna și a fi liberă ca pasărea vântului. Mama sa, o femeie autoritară și tradiționalistă, o critică pentru egoismul și lipsa ei de feminitate, ceea ce o face pe Merida să ia măsuri drastice, contactând o vrăjitoare…

Pinochio

Pinocchio-1940-poster.jpg

Pinochio, al doilea film produs de studiourile Disney, se bazează pe cartea pentru copii scrisă de autorul italian Carlo Collodi, care redă felul în care bătrânul păpușar Giuseppe aduce la viață o marionetă pentru a avea pe cineva alături la bătrânețe. O zână îi îndeplinește dorința, dar marioneta e atât de naivă încât intră în bucluc în ciuda intențiilor sale bune.

Un film clasic, cu animația tradițională care a pus filmele Disney pe harta animației occidentale, o să aducă un zâmbet pe fețele tuturor.

The Emperor’s New Groove

giphy.gif

Spre deosebire de majoritatea filmelor Disney, The Emperor’s New Groove (2000) se bazează pe un scenariu original, fără a avea vreo conexiune cu o poveste sau o legendă mai veche. Răsfățatul prinț incaș Kuzco o concediază pe vrăjitoarea Yzma din poziția de consultant regal, iar aceasta se răzbună pe el încercând să îl ucidă la un dineu organizat de ea și de subalternul său, Kronk. Din fericire, Kuzco supraviețuiește, dar descoperă că a fost transformat în schimb într-o lamă.

O comedie plină de atitudine, The Emperor’s New Groove e unul dintre puținele filme de genul care portretizează un prinț atât de efeminat, încât e considerat prințesă.

The Road to El Dorado

giphy

Un alt film cu scenariu original, The Road to El Dorado (2000) prezintă aventura a doi escroci spanioli din secolul XVI care ajung din greșeală pe un vas către Lumea Nouă, sau America, după ce aproape au fost prinși de poliția spaniolă. Neavând de ales decât să exploreze locul, cei doi se trezesc în legendarul El Dorado, orașul de aur, ai cărui locuitori sunt convinși că sunt zei veniți pe pământ. Însă nu totul e roz în El Dorado, lucru pe care cei doi îl vor descoperi în curând…

Lady and the Tramp

giphy (1).gif

Nu am listat filme Disney cu povești de dragoste, pentru că nu prea le înghit. Cenușăreasa, Frumoasa și Bestia, Albă ca Zăpada și Frumoasa din Pădurea Adormită nu mi se par credibile sau măcar inspiraționale. Eroinele nu sunt cine știe ce – aleșii lor, nici pe-atât. Mica Sirenă chiar a avut un mesaj tâmpit, și o zic cu nerușinare.

Dar orice scoică are perla ei, iar perla filmelor de dragoste animate e Doamna și Vagabondul (1955), e povestea de dragoste dintre pomeranianul unei familii înstărite și un câine al străzilor. Personajele sunt simpatice, animația, la fel ca în Pinochio, în stilul clasic Disney, iar cântecele chiar frumoase. Plus, iubesc câinii, deci are parte de puncte bonus din partea mea.

Big Hero 6

big_hero_6_film_poster

Bazat pe echipa de supereroi Marvel eponimă, Big Hero 6 (2014) prezintă povestea geniului juvenil Hiro Hamada din San Fransokyo, care a absolvit deja liceul și își irosește adolescența în lupte stradale cu prototipuri robotice construite de mâna lui. Atunci când fratele său mai mare, Tadashi, intervine și îl motivează să își folosească talentul în mod constructiv, Institutul de Tehnologie unde Hiro își prezintă proiectul ia foc, iar Tadashi se aruncă în foc după profesorul său, în speranța de a-l salva. Din păcate, Tadashi moare, iar Hiro cade într-o depresie gravă, până redescoperă unul dintre roboții medicali ai lui Tadashi, Baymax.

Princess and the Frog

220px-the_princess_and_the_frog_poster

O altă comedie romantică Disney care nu are o eroină incompetentă sau un prinț complet superficial, Prințesa și broasca (2009) redă povestea Tianei, o tânără săracă din New Orleans-ul anilor ‘2o, al cărei vis este să dețină propriul restaurant. Prințul Naveen din Maldonia vine în New Orleans, forțat de părinții săi să se însoare cu sudistă bogată, din motive financiare, iar Charlotte de Bouff, prietena Tianei, pare a fi candidata perfectă. Pe drum, Naveen și valetul său ipocrit, Lawrence, se opresc la un doctor voodoo care promite să le rezolve toate problemele. Cei doi nu știu însă cum exact o să facă asta…

Atlantis: The Lost Empire

Plot06.jpg

Atlantida (2001) redă povestea unui tânăr lingvist și cartograf care face rost de o carte sacră, care descrie printre altele drumul spre Atlantis, tărâmul dispărut sub mare. Inspirat din romanele lui Jules Verne, filmul își plasează acțiunea în 1914, într-o perioadă de înflorire a științei și a descoperirilor științifice, iar submarinul în care va călători tânărul Milo și echipajul său amintesc de romanul 80,000 de leghe sub mări. Cu un limbaj creat special pentru a reda comunicarea locuitorilor Atlantidei și animație tradițională, la care au colaborat mai mulți artiști, fiecare cu un stil propriu, Atlantida e un film cu o mare valoare estetică, plăcut ochiului dar și minții.

The Lion King

the-lion-king-image.jpg

Regele Leu e un film atât de bun, încât nici nu are nevoie de rezumat. E reprezentativ! E clasic! E extraordinar! Vedeți-l cu ochii voștri și spuneți-mi dacă nu am dreptate!

Țin să menționez că iubesc toate aceste filme în mod egal și lista a fost făcută în ordine aleatorie. Nu pot pune unul mai presus de toate, pentru că toate aceste filme sunt grozave, dar în feluri diferite. Ar fi chiar nedrept să le compar. Sunt frumoase toate…

Reclame

Un gând despre „Top 10 filme Disney

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s