Recenzie film: Mândrie și prejudecată (1995)

 

pride-and-prejudice-1995-restored-2010-x-250

Am văzut pentru prima dată această ecranizare pe la începutul anului. A fost prima pe care am văzut-o dintre toate adaptările cărții. De-a lungul lunilor, am reușit să le bifez pe toate, dar cea mai dragă mi-e cea din 1995. Poate pentru că a fost prima sau poate pentru că respectă romanul atât de bine.

Nu citisem romanul încă, dar m-am îndrăgostit imediat și iremediabil de drăguța Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle) și de Mr. Darcy (Colin Firth). M-am îndrăgostit de poveste și contextul social. De răutatea surorilor lui Bingley. De timiditatea lui Jane. De nerușinea Lydiei Bennet. De mândria lui Darcy. De idioțenia doamnei Bennet. Totul e atât de bine construit încât îi iubești pe toți.

Anglia nu prea avea ce să ofere tinerelor domnișoare în seconul al XVIII-lea. Trebuia doar să reușești să fii o partidă bună și să ai de unde să-ți alegi un soț bun și bogat. Iubirea nu era un lucru care să fie prea luat în seama, mai ales de părinți, care-și doreau doar să-și plaseze fiicele în conace și în trăsuri cât mai scumpe.

Cu toate că cele mai multe fete chiar asta își doresc, un soț bogat, în sânul familiei Bennet, găsești cinci tinere care-și doresc doar să întâlnească marea dragoste sau doar își doresc să-și trăiască viața, zburdalnic și fără minte. Elizabeth și sora ei mai mare, Jane, sunt cele mature, Mary este cea care își ține mereu nasul în cărți, Catherine este cea care se ia după Lydia, iar Lydia este capul prostiilor adolescentine.

Totul însă se schimbă când Netherfield Park este închiriat. Charles Bingley, împreună cu un grup de prieteni, decide să se mute acolo, pentru a petrece timp de calitate cu cei dragi lui. Toate mamele din regiune îl văd deja ca pe o țintă și-și fac planuri să scape de fetele lor. Așa face și doamna Bennet, gândindu-se că, din cinci fete, sigur o să-i placă una!

Adevărata poveste începe însă la un bal, unde Bingley apare împreună cu surorile si prietenii lui. Unul dintre prietenii acestuia este chiar Mr. Darcy, un burlac care este chiar mai bogat decât Bingley, deci o captură mult mai interesantă. Darcy nu lasă o impresie prea bună, toată lumea îl crede un om mândru, o jignește pe Elizabeth Bennet și se consideră superior.

Zbuciumul dintre cele două personaje principale a fost fenomenal și, la fiecare ecranizare, citire, recitire, revedere, etc, am trăit totul cu emoție nepotolită.

Povestea, de aici, începe să devină foarte interesantă. Mi-a plăcut să urmăresc evoluția personajelor, să văd cum își schimbă părerile despre anumite persoane, în rău sau în bine. Recomand toate ecranizările, dar, dacă vreți să vedeți doar una, cred că aceasta este cea potrivită!

14164189_745323748940570_1440042642_o

6 gânduri despre „Recenzie film: Mândrie și prejudecată (1995)

  1. Cartea „Mandrie si prejudecata” este favorita mea – nr. 1 in top 🙂 . Nimic nu a inlocuit-o pana acum. Toate ecranizarile le-am vazut dar aceasta din 1995 este vazuta si revazuta de ….nici eu nu mai stiu. Mi se pare ca jocul actorilor este de neegalat iar chimia dintre Colin Firth si Jennifer Ehle este extraordinara.
    Nu am ce sa reprosez acestei ecranizari. Pur si simplu nu ma plictisesc deloc 🙂

    1. Stiu ce zici. 🙂 Eu am citit cartea după ce am văzut toate filmele, dar le iubesc pe toate. :)) Eu m-am îndrăgostit de Colin, pur și simplu e superb. ❤ Și între cei doi actori chiar există chimie, mă întreb dacă au fost vreodată împreună și în realitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s