Introducere în bucătăria japoneză

13680683_1829838550581359_259967602504622935_n

Când cineva spune mâncare italienească, e ușor să răspundem: pizza, paste, tiramisu! Când vine vorba de mâncare americană, țipăm burgeri! Cât despre mâncarea indiană, amintim de curry și trecem la subiectul următor.

Dar, dacă cineva mi-ar zice că toată mâncarea japoneză se rezumă la sushi, cred că nu l-aș mai cunoaște. Și de ce? Pentru că, pe baza unui număr destul de restrâns de alimente, japonezii au creat una dintre cele mai bogate culturi culinare din lume.

De la sashimi la orez prăjit la onigiri la takoyakigastronomia japoneză abundă în alegeri inspirate, în ciuda faptului că relieful și clima Arhipelagului Nipon nu au fost îngăduitoare cu populația. Dacă nu uităm mai bine, majoritatea  mâncărurilor japoneze au ca bază fie orezul, fie peștele. Ca ingrediente, nu prea există cu ce să se laude. Dar uite că s-a reușit a se crea pe baza peștelui și orezului (și ocazional soia) o gastronomie celebră și foarte hrănitoare.

800px-Breakfast_by_tiseb_in_Toya,_Hokkaido.jpg

Un mic dejun obișnuit, în stil japonez.

Aș vrea să menționez că japonezii mânâncă supă la micul dejun. Supă. Spre deosebire de europeni, care preferă să mănânce anumite lucruri doar dimineața (gogoși, omletă, pâine cu gem), japonezii preferă consistența și optează pentru varianta minimalistă a unui prânz: orez, supă miso, o sursă de proteine (pește, ouă), salată verde și diferite legume murate, cum ar fi algele. Porțiile sunt mici pentru a evita balonarea, iar japonezul pleacă la muncă bine hrănit, gata pentru o zi grea.

Tempura și katsudon (Careless Whisper cântă pe fundal)

Prânzul și cina seamănă cu micul dejun: nu există fel principal sau desert, ci mai multe mâncăruri puse în cerc, astfel încât să te poți servi din fiecare fără să te ridici de la masă. Punctul central al mesei este orezul, care stă la temelia majorității mâncărurilor japoneze: orez prăjit, sushi, donburi, onigiri, orez cu curry, chazuke, kayu, etc. Orezul e acompaniat de okazu, garniturile: o proteină (pește, ouă) și o legumă sau mâncare de fasole. De regulă, nu se servește desert la sfârșitul mesei, ci între mese pe post de gustare. În schimb, japonezii beau ceai după fiecare masă, pentru digestie.

Ce îmi place la japonezi este că, în ciuda modernizării lor rapide, și-au păstrat o bună parte din tradițiile lor la nivel formal: arhitectura, religia, mâncarea și portul tradițional japonez sunt bine păstrate, și coexistă cu influențele occidentale. Mâncarea japoneză tradițională coexistă cu pastele și burgerii, fiind apreciată atât de tineri cât și de bătrâni, de muncitori și de afaceriști.

P.S. Dacă sunteți din Constanța, mergeți fuguța la Tokyo Rikiya și cereți un bol aburind de ramen. Cu plăcere și poftă bună.

3 gânduri despre „Introducere în bucătăria japoneză

  1. Nu am venit in contact cu bucataria japineza dar stiu ca este foarte diversificata. Am i colega care a fost in Japonia si a ramas placut surprinsa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s