Cei mai viteji viteji din lume

– Who’s that?

– I don’t know. Must be a king.

– Why?

– He hasn’t got shit all over him.

Viteazul Arthur Pendragon, rege al britonilor, alături de Cavalerii Mesei Rotunde, a plecat în căutarea Sfântului Graal. Multe obstacole le ies în cale, care mai de care mai groaznice, dar ei le fac față în mod admirabil, că doar sunt cavaleri. De la oamenii care zic ”Ni!”, la un băiat care vrea să fugă de acasă și să joace în musical-uri, la 150 de fete virgine disperate, la un fioros iepure mâncător de oameni…

… stai, ce? Asta nu sună deloc înspăimântător! Ce naibii?

poster-montypythonandtheholygrail.jpg

Asta e și reacția pe care Terry Gilliam și Terry Jones, regizorii comediei Monty Python and the Holy Grail, voiau să o stârnească. Filmul apărut în 1975 e o satiră la adresa filmelor despre evul mediu și cavalerești, care romantizează viața oamenilor din Evul Mediu până la ridicol. Oamenii care erau considerați înțelepți promovau niște minciuni sfruntate, regii se succedau fără a se gândi la binele poporului. Femei nevinovate erau arse pe rug din cele mai tâmpite motive, iar țăranilor nu le plăcea să fie tratați de sus.

Monty Python and the Holy Grail ia toate aceste lucruri în calcul, adaugă ridicolul legendelor medievale și le fierbe într-un cazan plin cu umor pentru a crea rețeta comediei medievale. Umorul filmului e absurd și inteligent, creând scene de neuitat în cultura pop, cum ar fi faimosul dialog de pe Podul Morții sau lupta cu Cavalerul Negru…

200_s

Fă-ți griji pentru tine însuți, colega! Te iau la șuturi cât ai clipi!

Personajele sunt care mai de care mai ghidușe, de la francezii din castelul de la începutul filmului, la țăranii care trăiesc într-o comună anarho-sindicalistă, feriți de monarhie, la cavalerii regelui Arthur, o adunătură de lași, smintiți și prostuți, care trezesc simpatia prin natura lor profund umană, falibilă. Desigur, personajul meu preferat e naratorul, care se joacă după pofta inimii cu firul narativ, în timpul secvențelor animate.

A year passed. Winter changed into spring. Spring changed into summer. Summer changed back into winter. And winter gave spring and summer a miss and went straight into autumn.

monty-python-image-3_758_426_81_s_c1

Mic, gras și mortal.

Spre deosebire de alte filme la care am făcut recenzii, Monty Python and the Holy Grail nu prea poate fi povestit fără să îi stric farmecul. Cea mai bună descriere pe care v-o pot face e: e un film excepțional și o să râzi de o să te doară burta. Desigur, nu e o comedie obișnuită. Atitudinea profund satirică face ca umorul să fie mai degrabă inteligent decât simplist, dar, din fericire, nu se cade în snobism.

Dacă m-ar întreba cineva dacă l-aș mai vedea vreodată, aș zice: și de două ori, și de trei ori, și de cinzeci de ori. Film vechi ca vinul bun, Monty Python nu îmbătrânește niciodată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s