Mi-ar plăcea să știu că cineva, undeva, poate citi ce am eu de spus.

Penny chiar are multe de spus, dar nu are cui să i le spună. Pe lângă prietenul său cel mai bun, Elliot, și familia sa iubitoare, e o aproape singură. Desigur, există Megan, fosta ei prietenă cea mai bună din generală; dar odată cu pasiunea pentru actorie, Megan se schimbă complet și cele două fete se înstrăinează complet.

Penny e stângace, timidă și nu prea știe ce ar putea vedea cineva la ea, vreodată. Stângăcia ei chiar a fost înregistrată și pusă pe Yotube, unde toată școala poate să dea replay la momentul odios în care se împiedică în timpul unui spectacol de teatru în văzul întregii școli. Dar există un loc pe internet unde e o adevărată regină. Blogul ei anonim, Girl Online, e locul unde poate să fie în sfârșit ea însăși, unde lumea o apreciază așa cum e.

22510983

Girl Online, primul roman al vlogger-ului Zoe Sugg (sau Zoella, după gust), este o poveste despre adolescenți, pentru adolescenți. Deși personajele sunt britanici din Brighton, stilul autoarei și stilul lor de viață dau impresia că privim un film american despre adolescenți, care beau milkshake-uri, fac poze și se implică în intrigi prea dramatice pentru a avea loc în viața reală. Desigur, ce e o poveste modernă despre o fată de 16 ani fără o reinterpretare contemporană (chiar ghetto) a piesei Romeo și Julieta?

După ce repetiția se termină în sfârșit, iar eu aflu de la Elliot că Shakespeare avea doar optsprezece ani când s-a însurat și că a scris treizeci și opt de piese de teatru în total, o parte din noi plecăm la vagonul-restaurant al lui JB ca să ne luăm milkshake-uri și cartofi prăjiți.

Partea mea preferată e când o vedem pe Mega-Scorpie cu lanț de aur fals la gât:

Are pe cap o șapcă inscripționată ”SWAG” și de gât îi atârnă un lanț gros care imită aurul, de care e prins simbolul dolarului, tot dintr-un material care imită aurul. Sunt sigură că nici moartă nu ar fi purtat hainele acelea altundeva decât pe scenă.

Însă, odată ce pleacă la New York cu părinții ei (și Elliot!) pentru organizarea unei nunți, viața lui Penny se schimbă complet.Acolo îl întâlnește pe băiatul visurilor ei, care o duce în locuri pe care numai el o cunoaște și care o ajută să se vadă dintr-o altă perspectivă.

Sună extrem de plat, nu-i așa? Exact așa mi s-a părut și mie. Desigur, nu totul e perfect. După câteva zeci de pagini idilice în care Penny se redescoperă și învață să își aprecieze viața, trouble in paradise! Dar de aici nu mai zic nimic…

Ce mi-a plăcut, în schimb, la Girl Online, e felul în care abordează stresul post-traumatic, atacurile de panică și anxietatea, arătând nu numai că lucrurile astea sunt cât se poate de reale, ci și relativ ușor de ascuns. Sora, fratele, prietenul tău poate părea să fie în regulă; dar există șansa să nu vezi decât un colț al tabloului, un amărât de 1%.

În final, Girl Online nu e doar o poveste despre o adolescentă aparent lipsită de șarm care își găsește finalul fericit, ci și o poveste despre cum să fii puternic și cum timpul alină toate rănile. Și, desigur,

De fiecare dată când publici ceva online faci o alegere.

Cartea a apărut la editura Epica.

Anunțuri