Girl Online e acum offline. xx

Mi-ar plăcea să știu că cineva, undeva, poate citi ce am eu de spus.

Penny chiar are multe de spus, dar nu are cui să i le spună. Pe lângă prietenul său cel mai bun, Elliot, și familia sa iubitoare, e o aproape singură. Desigur, există Megan, fosta ei prietenă cea mai bună din generală; dar odată cu pasiunea pentru actorie, Megan se schimbă complet și cele două fete se înstrăinează complet.

Penny e stângace, timidă și nu prea știe ce ar putea vedea cineva la ea, vreodată. Stângăcia ei chiar a fost înregistrată și pusă pe Yotube, unde toată școala poate să dea replay la momentul odios în care se împiedică în timpul unui spectacol de teatru în văzul întregii școli. Dar există un loc pe internet unde e o adevărată regină. Blogul ei anonim, Girl Online, e locul unde poate să fie în sfârșit ea însăși, unde lumea o apreciază așa cum e.

22510983

Girl Online, primul roman al vlogger-ului Zoe Sugg (sau Zoella, după gust), este o poveste despre adolescenți, pentru adolescenți. Deși personajele sunt britanici din Brighton, stilul autoarei și stilul lor de viață dau impresia că privim un film american despre adolescenți, care beau milkshake-uri, fac poze și se implică în intrigi prea dramatice pentru a avea loc în viața reală. Desigur, ce e o poveste modernă despre o fată de 16 ani fără o reinterpretare contemporană (chiar ghetto) a piesei Romeo și Julieta?

După ce repetiția se termină în sfârșit, iar eu aflu de la Elliot că Shakespeare avea doar optsprezece ani când s-a însurat și că a scris treizeci și opt de piese de teatru în total, o parte din noi plecăm la vagonul-restaurant al lui JB ca să ne luăm milkshake-uri și cartofi prăjiți.

Partea mea preferată e când o vedem pe Mega-Scorpie cu lanț de aur fals la gât:

Are pe cap o șapcă inscripționată ”SWAG” și de gât îi atârnă un lanț gros care imită aurul, de care e prins simbolul dolarului, tot dintr-un material care imită aurul. Sunt sigură că nici moartă nu ar fi purtat hainele acelea altundeva decât pe scenă.

Însă, odată ce pleacă la New York cu părinții ei (și Elliot!) pentru organizarea unei nunți, viața lui Penny se schimbă complet.Acolo îl întâlnește pe băiatul visurilor ei, care o duce în locuri pe care numai el o cunoaște și care o ajută să se vadă dintr-o altă perspectivă.

Sună extrem de plat, nu-i așa? Exact așa mi s-a părut și mie. Desigur, nu totul e perfect. După câteva zeci de pagini idilice în care Penny se redescoperă și învață să își aprecieze viața, trouble in paradise! Dar de aici nu mai zic nimic…

Ce mi-a plăcut, în schimb, la Girl Online, e felul în care abordează stresul post-traumatic, atacurile de panică și anxietatea, arătând nu numai că lucrurile astea sunt cât se poate de reale, ci și relativ ușor de ascuns. Sora, fratele, prietenul tău poate părea să fie în regulă; dar există șansa să nu vezi decât un colț al tabloului, un amărât de 1%.

În final, Girl Online nu e doar o poveste despre o adolescentă aparent lipsită de șarm care își găsește finalul fericit, ci și o poveste despre cum să fii puternic și cum timpul alină toate rănile. Și, desigur,

De fiecare dată când publici ceva online faci o alegere.

Cartea a apărut la editura Epica.

Anunțuri

10 gânduri despre „Girl Online e acum offline. xx

  1. OMG, OMG! Am citit-o si eu mi si s-a parut extraordinara, chiar daca primele 100 si ceva de pagini au fost atat meh si citeam cateva pagini si ma plictiseam. Dar de cand il intalneste pe Noah?? (nu mai tin minte cum il chema pe tip sigur) totul se schimbaaa! Radical! Parca si stilul e putin diferit, mai alert, mai incitant. 🙂 Mi-a placut rau de tot si finalul si vreau sa citesc si volumul doi. Din cate am auzit e in traducere la Epica. Si mie mi s-a parut ca oricine are multe de invatat din pataniile cu internetul ale lui Penny. Cele cu filmuletul, cu incurcatura de la final… Chiar faci o alegere cand distribui ceva. Era un pasaj in care spunea ceva de genul: daca distribui ceva si stii ca acel lucru nu va face fericit pe nimeni, gandeste-te inainte sa distribui, sau ceva de genul. Mi-a placut tare mult. E foarte serioasa in privinta asta, mai ales ca-s atatea lucruri oribile pe internet si unii il folosesc ca sa faca rau altora si sa imprastie ura. 😦
    Ma bucur ca ti-a placut ceva din ea. Multe lecturi faine!

    1. Da, Noah îl cheamă! Și chiar mi-a plăcut de el, a fost simpatic rău.
      Și mie îmi place ideea de responsibilizare online, având în vedere cât de la modă e cyberbullying-ul în zilele noastre. Sper să te bucuri de volumul al doilea! Cred că a fost deja tradus.

  2. După gust, presupun. Sinceră să fiu, nu a fost lucrul extraordinar la care mă așteptam, dar ”mere”. E o lectură ușoară, de citit pe plajă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s