Recenzie : O regină pe eșafod de Hilary Mantel

o-regina-pe-esafod_1_fullsize

Cartea ne prezintă o părticică din ce a făcut Thomas Cromwell.
Acțiunea cărții durează între anii 1535- 1536. O perioadă tumultoasă pentru Henric al XVIII-lea, Anne Boleyn și Thomas Cromwell.
Este plină de evenimente istorice. Thomas Cromwell este unul din personajele principale.
Sunt prezente multe personaje istorice.

Anne-Boleyn-and-Thomas-Cr-006

Anne Boleyn face parte și ea din personajele principale. E vorba despre Anne Boleyn și ultimii ei ani ca regină, cum s-a ajuns să fie decapitată, e o versiune creată de scriitoare, din ce a citit, datorită unor documente. La sfârșitul cărții precizează anumite aspecte despre cum s-a ajuns la această carte.
Dar până acolo mai e. Pe parcursul cărții aflăm multe informații despre Thomas Cromwell, despre persoanele de lângă el, despre rege și despre curtea plină de intrigi, uneltiri și trădări. Lumea e în stare de orice ca să fie bogată, să aibă un statut cât mai mare la curte. Boleyn cade, Seymour se ridică.
Ni se dau multe detalii foarte prețioase despre personajele prezente în carte. Mie mi-a plăcut, mai ales că era vorba de Anne Boleyn, Henric și Thomas Cromwell, mi-a adus aminte de o lecție de la cursul British Civilization.
Recomand această carte mai ales celor care le place acest gen de carte. 😀
Ați citit această carte? Cum vi s-a părut?
Mulțumesc Târgul Cărții pentru această carte.
Cartea a apărut la editura Humanitas.

mantel_cover_rectangle

„ Aceasta este doar o mică încălcare a etichetei. Oaspeții sunt nevoiți să stea și să saliveze. Boleynii sunt dați pe mână lui pentru a fi tăiați în felii. ”

„ Acestea sunt familii străvechi din Anglia; strămoșii lor au făcut parte din cele mai vechi linii genealogice de nobili; ei suferă mai mult decât oricare dintre noi din cauza dorințelor ambițioase ale Boleynilor. ”

„ Mary spune că ea și-a pierdut cea mai bună mamă din lume și că n-are nevoie de nici o înlocuitoare. Iar în ceea ce privește prietenia cu ibovnica tatălui ei, nu vrea să se înjosească. Nu se va ține de mână cu cineva care a dat laba cu diavolul. ”

„ Dacă îl vede pe rege că se uită la Jane, teamă mi-e că o va persecuta și mai mult. Nu-i stă în fire lui Anne să se țină deoparte dacă soțul ei își alege o altă femeie ca să-i fie însoțitoare. ”

„ Încă de când el, Cromwell, a intrat în serviciul regelui, i-a potolit, le-a gâdilat orgoliile, i-a lingușit, căutând mereu o cale de-a le ușura munca, un compromis; dar, uneori, când vreme de o oră îi blochează accesul la regele lui, ei nu-și pot șterge rânjetele de pe chip.

„ De îndată ce întrunirea se încheie, el, Cromwell, este înconjurat de sfetnici; toți, în afară de Boleyni, care pleacă în direcția opusă. Întrunirea a decurs bine; el a obținut tot ce și-a dorit; Henric este iarăși dispus să ducă tratative cum împăratul: și atunci de ce oare se simte atât de neliniștit și de sufocat? ”

Reclame

2 gânduri despre „Recenzie : O regină pe eșafod de Hilary Mantel

  1. Vreau si eu sa o citesc cam de cand am vazut-o prima oara pe elefant. Imi place foarte tare perioada Tudorilor si mai ales de Henry al VIII-lea. :)) Bine, nu-mi place de el ca persoana, dar sunt interesata sa aflu cat mai multe despre perioada lui de domnie. E interesant cum a reusit sa conduca Anglia c-o mana de fier si sa se impuna in locuri in care e greu de impus. Mie mi-a fost mila de Anne Boleyn, nu cred ca voia sa ajunga in locul ei de regina si nici nu cred ca l-a starnit pe Henry in vreun fel, doar a parasit curtea si a incercat sa scape din mainile lui, dar pe timpul ala nu puteai spune nu unui rege. Apoi, Jane Seymour mai avea putin si il calarea in camerele regale. :)) Nu e pot suferi prea mult, sincera sa fiu. E cea mai nesuferita dintre toate sotiile lui Henry.

    1. Și mie mi-a fost milă de ea, dar într-un fel așa s-a impus Henry, zici că era hobby. :))) 5 soții, se credea Suleiman Magnificul. :))) A fost o carte destul de interesantă. Mi-a plăcut să citesc și despre Cromwell. Nici mie nu mi-a plăcut de Jane Seymour….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s