Cum să obligi un otaku să învețe la istorie

Mulți dintre noi iubesc filmele, serialele, desenele animate sau anime-urile. Nu mulți dintre noi iubesc istoria. De aceea, Hidekaz Himaruya a creat Axis Power Hetalia, o serie de webcomic-uri care a devenit încetul cu încetul o serie manga și anime despre… istorie.

Mai ales despre cele două războaie mondiale.

tumblr_static_8ny33gejd1gk8k08ow0o8goso.jpg

Reprezentanții Axei și Antantei nu au fost niciodată mai simpatici. Puteți ghici care e care?

În mod normal, un anime despre primul și al doilea război mondial ar trebui să fie… macabru, sau măcar stern. Evenimentele care au avut loc în acea perioadă au traumatizat întreaga lume prin brutalitatea și amploarea lor. Abordarea lui Himaruya însă este una mai degrabă comică și nu se axează (ha! Axa) neapărat pe război în sine, ci pe interacțiunea dintre personajele antropomorfice care reprezintă țările.

Țin să adaug că anime-ul se bazează pe stereotipuri complet lipsite de subtilitate. Spre exemplu, Franța (Francis Bonnefoy) este un pervers nerușinat, America (Alfred F. Jones) e obsedat de fast food și de supereroi, iar Rusia (Ivan Braginsky) e… înfricoșător. Eu am văzut și versiunea subtitrată, și cea dublată în limba engleză, iar în a doua versiune tipii au voci chiar ofensive. Mai ales Italia, Germania, Rusia, China… Mă rog, eu am preferat versiunea dublată (blasfemie, nu?) din ironie. E chiar drăguț cât de plate sunt personajele.

Primul episod începe efectiv cu o ședință la care se reunesc toate țările de pe fața planetei și discută încălzirea globală și ameliorarea ei. Singurul scop al acestei întruniri este de fapt să introducă personajele și tipologia fiecăruia, pentru ca mai apoi să continuăm cu povestea în sine. (A da, interesant cum anime-ul vrea să relateze parodic evenimente care au avut loc în secolul 20, dar începe cu probleme ale secolului 21. Citiți enunțul acesta în timp ce vă dați ochii peste cap, vă rog!) Atunci când lucrurile o iau razna și nu mai înțelegi nimic, mâna de fier a Germaniei restabilește ordinea și impune ca fiecare țară să vorbească separat.

Și, desigur, this happens:

italy-s-pasta-hetalia-axis-powers-o.gif

PASTAAAA!

Feliciano Vargas, sau Italia de Nord, e unul dintre cei mai cutesy protagoniști de anime prin șarmul său copilăresc și credulitatea sa, fiind astfel un anti-erou inofensiv în comparație cu forța armată a Germaniei și a Japoniei. Dinamica lui cu Germania, pe care îl consideră singurul lui prieten, fratele său abuziv, Italia de Sud, și celelalte țări sunt mai mult sau mai puțin amuzante și nu amintesc absolut deloc de rolul său în război.

Demotivational.Poster.full.537904

Frații Italia… feelin’ the love

După cum vedeți, Axis Power Hetalia nu se ia absolut deloc în serios. Dar hei, episoadele sunt scurte, personajele sunt simpatice și cântecul de deschidere e adorabil. Îl recomand celor care nu au răbdare să se uite la episoade de 20 de minute și care preferă comedia dramei. Oricum, să nu vă așteptați la glume foarte inteligente!

Reclame

2 gânduri despre „Cum să obligi un otaku să învețe la istorie

    1. Edward Elric este idolul meu… ❤ Sinceră să fiu, Hetalia e simpatic, dar aș vrea să găsesc și eu un anime mai serios. Cred că o să văd un anime cavaleresc, alea sunt mișto. Am auzit numai de bine de Berserk.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s