Shingeki no Kyojin sau groaza de lanțul trofic

Oamenii sunt paradoxali. Pe de o parte, lumea este măcinată de războaie, crime, abuzuri de putere și prejudecăți. Oamenii se ucid reciproc din cele mai prostești motive în fiecare zi, iar mulți sunt ostracizați din cauza unor circumstanțe în afara controlului lor. Pe de altă parte, de-a lungul secolelor oamenii de geniu au creat și descoperit cele mai uluitoare lucruri. Moștenirea greacă, egipteană, maiașă, scandinavă ne marchează începuturile prin cultivarea artelor și a științelor, a filozofiei, medicinei și arhitecturii, a astronomiei, a setii de cunoaștere. Tezaurul nostru intelectual este atât de vast încât mintea umană în sine nu poate cuprinde toată cunoașterea adunată dintr-un singur domeniu de-al său.

Și toate astea se întâmplă pentru că singurul inamic natural adevărat al omului… e omul. Nicio altă specie nu ne amenință dispariția, chiar putem spune că avem control asupra restului planetei prin dezvoltarea noastră.

Omul este regele lanțului trofic și se bucură (chiar abuzează) de acest beneficiu ca atare.

Să ne imaginăm că ar exista însă o altă specie în top. Creaturi gigantice, înfricoșătoare și de neînțeles… care se hrănesc cu oameni.

Uite că se îngroașă gluma.

Shingeki+no+Kyojin[1]

Heeere’s Johnny!

Aceasta este premisa anime-ului Shingeki no Kyojin, care prezintă un viitor macabru, în care umanitatea este aproape măcelărită de niște creaturi gigantice numite titani, iar puținii supraviețuitori se retrag într-o comunitate strâns unită, dar închisă la lumea înconjurătoare. Cei bogați se retrag în centru, în cartiere bine protejate de către poliție: pentru a ajunge la nobilime, titanii trebuie să distrugă cartierele burgheze și muncitorești. Ca să nu mai spun că numai cei buni soldați au șansa să devină polițiști, iar cei îndeajuns de egoiști încât să profite de ocazie își irosesc potențialul pe o viață ușoară.

city.jpg

Copiii care  se înscriu în armată (exact, copiii) au șansa să devină polițiști, să muncească la frontieră, protejând cetățenii… sau să se aventureze afară, pentru a aduce informații despre titani și slăbiciunile lor.

Visul lui Eren Jaegar, un simplu băiat care trăiește în spatele zidului Maria, în cartierul sărac, este să evadeze din sistemul închis în care trăiește și să vadă marea, munții, deșertul. Deși mama lui se opune ambițiilor sale, adolescentul nu se simte descurajat, ci îi privește cu speranță pe cei din Recon Corps…

… Până când un titan colosal, de 50 m, distruge zidul Maria și deschide calea pentru semenii lui flămânzi. Terifiați, oamenii se răspândesc în toate părțile, agătându-se de viață cu toată puterea. Deși Eren și prietenii lui, Mikasa și Armin, supraviețuiesc, aproape jumătate din populația comunității moare, fiind un avertisment sumbru pentru soarta umanității.

Odată cu spulberarea ultimelor sale iluzii, Eren devine obsedat de exterminarea completă a titanilor și se înscrie în armată cu dorința arzătoare de a-și răzbuna mama ucisă brutal de un titan cu un rânjet hidos. De acum încolo, el va fi capabil de orice pentru a-și atinge scopul.

shingeki-6-21-eren

Copilărie? Ce-i aia și cu ce se mănâncă?

Aș dori să închei cu mențiunea că da, Shingeki no Kyojin e un anime deprimant, puternic și înspăimântător, care îți implantează în minte acel what-if terifiant care îți reamintește că se poate mult mai rău. Acesta este aspectul pe care m-am focalizat eu și în același timp și cel mai important aspect al anime-ului, dar asta nu înseamnă că SnK nu abundă în:

– umor

44432785e1952c4e379c09c9743518f6.jpg

– momente emoționante

by_your_side___eren_x_mikasa__one_shot_story__by_galateabellator-d8kg8g6.jpg

– titani sexy (nu râdeți de mine, e adevărat! Și foarte bizar…)

maxresdefault.jpg

O bună perioadă de vreme, Shingeki no Kyojin a fost anime-ul meu preferat, și pe bună dreptate. Chiar dacă până acum are un singur sezon, merită să urmăriți măcar primul episod, care e spectaculos. Dacă ați venit pentru titanii sexy, o să apară ceva mai târziu, în episodul 6.

Spoiler: Majoritatea titanilor sunt urâți ca lepra. Să nu îmi spuneți că nu v-am avertizat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s