Trăiesc în București, unde întotdeauna se întâmplă câte ceva. Un vernisaj, un concert, un spectacol. Fiind mai degrabă couch potato, eu nu prea sunt cu evenimentele, expozițiile, semnările de cărți. Dar coincidența a făcut ca două târguri de carte destul de accesibile să se desfășoare în aceeași perioadă. O perioadă în care nu aveam un șfanț, desigur, așa că am ajuns să privesc cărțile expuse și să plâng.

Pun pariu că toți putem înțelege sentimentul acela când ai o carte pe care ți-o dorești în față ,dar nu ți-o poți permite. Dacă sunteți bogați și puteți cumpăra tot ce doriți, dați-mi voie să fac o demonstrație vizuală.

images.jpg

Relatable.

Primul târg la care am fost a fost Kilipirim, care s-a ținut în Mall Unirea, la etajul 2, și promite marea cu sarea când vine vorba de prețuri. Anunțurile susțineau că se vor găsi cărți la 1, 5, 10 lei, și reduceri de 50-70%. Mai spuneau și că vor fi câteva standuri cu produse ezoterice și oculte, dar ce au uitat să menționeze că acestea reprezentau în jur de 50% din produsele expuse.

Stai, ce?

Da, așa e. Odată ce am găsit expoziția, am fost întâmpinată de cristale, cărți de chiromanție și tincturi care promiteau, nu știu, tinerețea veșnică. Nefiiind adeptă ezoterismului, faptul că întreg pasajul care ducea la sala în care se ținea expoziția m-a nemulțumit profund. Mă gândesc însă, Asta e. Ei spuneau că o să fie și chestii de genul. Pun pariu că o să fie plin de cărți ieftine odată ce intru.

(Acum aflu că un târg de produse ezoterice, A Noua Dimensiune, se ținea în paralel. Dar nu e frustrant? La momentul respectiv eram foarte confuză.)

Kilipirim_02.jpg

Cărți. Multe, multe cărți. Dar mă așteptam la mai multe!

Intru în sală. E plin de cărți, e plin de lume. Sunt destul de organizați, îmi spun. Fiecare editură are standul ei, e și o secțiune specială cu cărți la 5 lei, din punct de vedere al design-ului e okay, ca la carte.

Standurile la care zăbovesc cel mai mult sunt ale editurilor Polirom și Humanitas. Reducerile sunt rezonabile, de 35%, dar mă enervez pentru că nu asta scrie în reclame. Cărțile sunt destul de okay, dar majoritatea cărților care meritau cumpărate erau pe undeva la 25-35 de lei. La fel ca în librării.

Recunosc că erau și cărți de 5 lei, dar acestea nu erau cine știe ce, și de 10 lei, mai ales clasici universali. Reducerile cele mai satisfăcătoare erau la clasici europeni, mai ales englezi, francezi și ruși, iar cărțile de la editura Polirom atingeau prețuri de 12 lei la un moment dat.

Recomandarea mea? Dacă trăiți în București și vreți să economisiți câțiva bani, puteți să vă luați un roman clasic tradus în română, precum Jane Eyre, Bel Ami sau Război și pace. Dacă vă plac clasicii moderni precum Murakami, Plath, Kerouac, vizitați standul editurii Polirom. Acestea au fost standurile care mi-au plăcut mie și ale căror produse aveau prețuri mai accesibile.

Deși nu mi-am luat nimic, Kilipirim nu a fost un eșec total. E greu să găsești cărți bune și ieftine, și adepții târgurilor de carte își propun să găsească un roman, un volum de poezii, o colecție de eseuri pe gustul lor, la un preț accesibil. Dacă aș fi avut mai mulți bani, aș fi pescuit Dans dans dans, de Murakami. Era la 14 lei.

Ofertă de milioane? Nu prea cred. Dar e ceva mai ieftin ca în Cărturești.

Anunțuri