Flori de cireș și copii abandonați

vechiul-oras-imperial_1_fullsize.jpgCe s-a întâmplat? De ce îți tremură mâna? Ești nefericită?

– Nu, doar singură.

Kyoto, 1961. Fostă capitală imperială a Japoniei, oraș fascinant, plin de mistere. Acolo unde tradiția și extravaganța se împletesc, oamenii se bucură în mod egal de sacru și de profan, de sărbători și de plăceri lumești. Oraș superb, înconjurat de munți și presărat cu temple, Kyoto devine în romanul „Vechiul oraș imperial”, de Yasunari Kawabata, scena dramei a două surori.

Chieko are tot ce și-ar putea dori: dragostea părinților săi, ocazia de a se plimba în locuri de o frumusețe rară și de a participa la festivitățile locale, o fire plăcută, muncitoare și respectul celor din jurul său. Totuși, aceasta e nefericită, deoarece știe adevăratul său destin. Ea este un copil abandonat, lăsat pe o prispă oarecare de părinții săi naturali. Deși mama și tatăl său, Shige și Takichiro, insistă la început că ei au furat-o pe ea, vina fiind a lor, poveștile lor nu au urmă de credibilitate.

Astfel, Chieko poartă în sân o nesiguranță amară, care îi întunecă sufletul, până la întâlnirea cu sora sa geamănă, Naeko. Astfel începe povestea lor, care e marcată de furtuni, obi, sărbători și cereri în căsătorie. Romanul exploră relația dintre cele două surori, dar și cele dintre ele și diferiți pretendenți în căsătorie. Psihologia personajelor nu este revelată însă prin afirmații categorice sau gesturi dramatice. Orice interacțiune se realizează subtil, iar opera abundă în descrieri ale mediului și festivităților pe fundalul cărora se desfășoară evenimentele.

Deși sunt persoane fundamental diferite, care provin din medii diferite și au dezvoltat caractere antitetice, Chieko și Naeko se reunesc prin nefericirea lor, prin singurătatea lor. Sentimentul de izolare față de cineva drag, de o persoană iubită, nu poate fi înlăturat din viața lor, din simplul fapt că au devenit incompatibile. Cele două surori gemene nu vor putea fi reunite niciodată, deoarece au prins rădăcini în locuri complet opuse.

Chipurile și trupurile lor aproape identice îi face pe cunoscuții lui Chieko să le confunde pe cele două fete, cauzând astfel o serie de complicații sentimentale. Îndrăgostit de Chieko, dar conștientizând inaccesibilitatea ei, Hideo  se atașează încetul cu încetul de Naeko, văzând în ea o proiecție a persoanei iubite. O astfel de dragoste nu poate aduce decât rău, iar cele două tinere sunt menite să trăiască una în absența celeilalte, în ciuda dorinței lor copleșitoare de împlinire prin dragoste fraternă.

Naeko, în timp ce o ajuta, a ciulit urechile la zgomotele de pe acoperiș și a zis:

-Cum o fi fericirea?

Cartea a apărut la editura Humanitas.

Anunțuri

5 gânduri despre „Flori de cireș și copii abandonați

 1. Doamne, am citit și eu o carte de Yasunari Kawabata chiar săptămâna asta și m-a lăsat rece. 😦 Am citit Frumoasele adormite. Nu prea mi-a plăcut. O s-o încerc și p-asta, pentru că sună chiar mai bine decât descrierea de la Frumoasele adormite. Dacă n-o să-mi placă și asta, atunci renunț la autor. :)))

  1. Din fericire pentru tine, „Vechiul oraș imperial” e o carte complet diferită. Nici nu mi-a venit să cred că au fost scrise de același autor. E romanul lui cel mai cunoscut și cel mai apreciat, a fost menționat ca unul dintre motivele pentru care a primit Premiul Nobel. Eu zic că merită.

   1. Oooo, atunci e bine. Ai citit si Frumoasele adormite? 😮 Eu am cam dat-o în bară, îmi si pare rău că am cumpărat cartea… Trebuia să iau altceva de la Yasunari Kawabata.
    Cred c-o sa o incerc p-asta.

   2. Da, am citit-o… Eu am luat-o cu împrumut 😀 Știu și eu, poate știi pe cineva care o are deja!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s