Filomela, fata fără limbă

Nu poți să mergi mai adânc? Mergi mai adânc.

Sări la beregată.

1975-1976. Colegiul de fete Catamount, New England. Profesorul de creație literară Andre Harrow se plimbă printre bănci, citind jurnalele și poeziile studentelor sale, criticându-le. Prea artificial, prea plastic. Prea cuminte. Ceea ce caută el este sinceritatea absolută, revelarea chinului și a traumei, lipsa oricărui mister, destrămarea oricărei iluzii.

De la o vreme, persoana al cărui stil îl critică cel mai dur este Gillian Brauer, a cărei specialitate este sonetul – curat, structurat, sobru. Spre deosebire de colegele sale, Gillian este studioasă, tăcută, rezervată, chiar inocentă. Ea nu caută să își dezvăluie toate secretele sau să fie auzită. De afară, ea pare un observator stern, pudic al libertinajului colegelor sale. Pe dinăuntru, nu-i pasă. Nu-i pasă absolut deloc.

Aceasta este îndrăgostită fără speranță de carismaticul său profesor, la fel ca restul studentelor. Profesorul Harrow, bărbat de 35 de ani, căsătorit, fără a fi chipeș sau vânjos, este irezistibil oricărei studente, mai ales celor care participă la seminarul său. Între tinerele femei există o competiție acerbă, pe tăcute: care dintre ele va fi noua sa jucărie? Care dintre ele va fi iubită?

Iar fata care este aleasă de Andre și de senzuala sa soție, sculptorița Dorcas, nu are voie să îi spună nimănui legat de relația lor, altfel riscă separarea permanentă de obiectul obsesiei sale. Rând pe rând, tinerele studente decad moral și fizic ca efect al disperării lor, al desfătării lor erotice și al competiției continue pentru iubire. Oare Gillian va ieși din acest cerc vicios?

Aceasta este premisa nuvelei „Bestii”, de Joyce Carol Oates, care surprinde diferite aspecte ale sexualității în cel mai mic detaliu, fără a fi însă efectiv vulgară. Opera abundă de erotism, ce e drept, și chiar de senzualitate. Fiecare pagină te invită să o parcurgi pe următoarea, te amețește precum halucinogenele menționate și te seduce precum cuplul dezinhibat Andre – Dorcas, provocându-te să descoperi în inima unui banal colegiu din New England o lume plină de mistere, intrigi și convenții încălcate.

bestii_13722_1_1323790768.jpg

Cartea a apărut la editura Pandora M.

Reclame

4 gânduri despre „Filomela, fata fără limbă

  1. Omg ❤ Suna asa misto, dar am cautat-o pe mai multe site-uri si n-am gasit-o. 😦 E o editie mai veche, nu? 😦 Pacaaaat, atat de pacat.
    Suna a genul de carte pe care as devora-o. :))

    1. My dear, eu am primit cartea împrumut, nu știu de unde a fost cumpărată… Dar îți urez mult succes, poate cunoști pe cineva care o are, sau o găsești într-un anticariat. E o carte grozavă, sunt sigură că o să o citești într-o zi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s