Death Note. How to Use It

230px-SNote

Death Note este unul dintre acele anime-uri pe care nu le poți lăsa neterminate, iar, după ce le termini, revii la ele cu un fel de dor de nedescris. Cel puțin așa am simțit eu când l-am descoperit la vârsta de nouă ani, rulând pe A+ alături de anime-uri precum Full Metal Alchemist și Cowboy Bebop. Primul episod îmi dădea un fel de speranță în iluziile de grandoare ale protagonistului Light Yagami, care se spulberă într-un nor de pulbere și mâzgă care îi înghite pe toți.

Adaptare după manga de success a scriitorului Tsugumi Ohba și a artistului grafic Takeshi Obata, Death Note redă consecințele abandonării unui ”caiet al morții” în mâna unui muritor. Shinigami-ul Ryuk, plictisit de monotonia din lumea morților, își ”pierde” caietul în lumea oamenilor pentru a se delecta cu efectul acestei întâmplări asupra celui care îl va descoperi. Yagami Light, un strălucit elev de liceu care refuză să accepte nedreptatea acestei lumi, găsește caietul pe jos, aruncat de izbeliște, lucru care îi stârnește curiozitatea.

Caietul, a cărui copertă nu are scrise pe ea decât cuvintele mari, albe ”Death Note”, pretinde că acela al cărui nume va fi scris în el va muri în diferite circumstanțe, conform dorinței autorului. Light testează această premisă pe diferiți infractori sau politicieni corupți, după care devine obsedat de puterea conferită de acesta. Întâlnirea cu Ryuk marchează trecerea lui Light de la un tânăr promițător, cu mult potential, într-un grandoman care aspiră la statutul de zeu.

Light devine astfel o sabie cu două tăișuri, care își arată adevăratul chip numai față de Ryuk și, mai târziu, de subalternii lui. La fel ca dr Hyde, el arată lumii latura sa umană, cu calități și defecte, rămânând, în definitive, un tânăr carismatic, muncitor și intelligent. Însă latura sa demonică este revelată nu numai coaliților săi, ci și spectatorului, în momentele de monolog interior sau de singurătate. Astfel, devenim complici la omuciderile lui, la planul lui monstruos, la raționamentul lui în momentele sale de izbeliște.

downloaddownload (1)

From hot to…                               … oh.

O bună bucată de timp, poliția a crezut că numeroasele morți care aveau loc în închisori erau o serie de sinucideri… Dar pe măsură ce din ce în ce mai mulți infractori mor în închisori, în special de atac de cord, începe să se pună problema unui ucigaș în serie. Poliția japoneză și chiar FBI-ul sunt intimidați de ideea unui maniac omnipotent, care ucide fără a fi nevoie să își murdărească mâinile. Light, a cărui latură demonică preia numele Kira, de la englezescul ”killer” (ucigaș), întâlnește astfel un om cu o inteligență comparabilă cu a sa, anume geniul detectiv L, care își rezolvă cazurile în anonimat.

Death Note devine astfel nu o luptă între bine și rău, ci o luptă între normal și anormal, între viață și moarte. Majoritatea personajelor secundare din acest punct vor lua fie o parte, fie alta, până confruntarea dintre Light și L atinge proporții monumentale.

images

Cine va câștiga această bătălie? Mă tem că va trebui să vedeți cu ochii voștri pentru a afla răspunsul la această întrebare…

Anunțuri

2 gânduri despre „Death Note. How to Use It

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s