Osomatsu-san, sau cum să nu te împaci cu frații tăi

Dacă m-ar pune cineva să aleg un anime hilar și realist în același timp, aș alege cu siguranță noua vedetă a anului 2015, „Osomatsu-san”, care relatează peripețiile sextupleților Matsuno. Acesta preia personajele anime-ului vintage „Osomatsu-kun” (1966, 1988) și îi aduce în prim plan pe frații Matsuno. Inițial jumătate de duzină de copii năzbâtici și prost-crescuți, acum sextupleții noștri au împlinit douăzeci de ani, s-au maturizat și… sunt mai oribili ca niciodată!

Există oare un cuvânt care să explice cât de fraieri sunt eroii noștri? Aparent, da… Pentru că toate celelalte personaje se referă la ei prin termenul preluat din limba engleză NEET (Not Employed, Educated, or Trained) sau, mai pe românește, buni de nimic. Pe lângă asta, cei șase nu au viață socială și unii chiar își caută cu disperare iubită, dar, evident, eșuează.

OsomatsukunDVDOsomatsusanpromo

Trecut… (Osomatsu-kun, 1988)         … versus prezent (Osomatsu-san, 2016)

Osomatsu-san este o combinație (diz)grațioasă de genuri, trecând de la parodie la slice of life la comedie de caracter la dramă (serios, dramă) numai pe parcursul primului sezon. Așadar, în loc să încerc (și, la fel ca sextupleții noștri, să eșuez) să explic ce exact se întâmplă cu eroii noștri, o să schițez caracterul fraților Matsuno, de la cel mai mare la cel mai mic și prăpădit.

Osomatsu e fix imaginea boului tipic, care pariază pe cai, se joacă pachinko (păcănele) până pierde, scoate obscenități pe gură fără să roșească, și e în general o dizgrație pentru frații săi. A doua jumătate a episodului 2 ilustrează o zi din viața „băiatului mare” al familiei, care încearcă să fie simpatic dar e doar enervant. Yikes!

Karamatsu, pe de altă parte, e dureros de dulce… Sau crede el că e dulce. Karamatsu e ca acei copii care se băgau într-o clică doar pentru că li se părea lor că aveau să devină dedoată cool… Un narcisist înnăscut, tânărul Kara poartă jachete de piele la piscină și ochelari de soare în casă. Un fel de Johnny Bravo al japonezilor, nu înțelege de ce oamenilor li se pare dureros… Dureros de enervant! Ouch!

Choromatsu vrea să fie fratele deștept și responsabil al familiei… când de fapt e doar un fraier ipocrit și un otaku convins. Se crede mai bun decât frații săi pentru că pretinde că își caută de lucru și pentru că își dorește soție și copii… Frații săi l-au poreclit Fappymatsu pentru că… motive.

Ichimatsu, care e preferatul meu, e gunoiul gunoaielor, și nu îi este teamă să o recunoască. Spre deosebire de frații lor, a și renunțat să mai încerce! Deprimant, nu-i așa? Dar nu la fel de deprimant ca faptul că un motan e cel mai bun prieten al lui… Uneori nu îmi pot da seama dacă Ichimatsu vrea mai degrabă 50 de pisici sau să se reîncarneze el în pisică… Hmm… Dacă vi se pare patetic, să nu i-o spuneți în față: una dintre pisicuțele lui iubite e un tigru fioros!

Jyushimatsu este declarat oficial retardatul familiei… Dacă ceva e clar în neregulă, probabil că e vina lui Jyushimatsu! E pasionat (ad est obsedat) de baseball și uneori își flutură brațele ca o caracatiță petrecăreață. Sloganul lui dement și obsesiv e „Hustle! Hustle! Muscle! Muscle!”, iar comportamentul lui se compară cu cel al unui copil de 5 ani… Episodul 17 îi este dedicat și poartă numele de „Festivalul Jyushimatsu”. Nici nu vreți să vă imaginați ce nebunie de festival…

Todomatsu e feminin, la modă, carismatic… și psihopat. Alături de fete drăguțe e absolut adorabil, dar sub pielea lui se află un monstruleț gelos și paranoic. Nu o dată aproape că și-a ucis frații sub pretexte superficiale… La fel ca Choromatsu, are sentimente de superioritate față de ceilalți sextupleți pentru că e capabil să se integreze social. Sună teribil, nu? Dar îmi plac pantofii lui… Fun fact: Todomatsu a fost pe Muntele Fuji fără să spună nimănui. Și doar el știe de unde a avut el bani de smartphone… Dubios…

images (1)

                 Awww, ce e mai frumos decât dragostea dintre frați?

Până acum s-au produs 19 episoade din primul sezon, al doilea sezon a fost confirmat de curând, iar nebunaticii frați Matsuno au cucerit deja sondajele de popularitate ale personajelor culturii pop japoneze. Au ajuns până și la știri! Fie că are parte doar de 15 minute de faimă sau că va deveni un clasic al anime-urilor de comedie, trebuie să recunoaștem că „Osomatsu-san” are cu siguranță un șarm aparte, numai al său: acela de a se juca obraznic și spontan cu defectele și necazurile personajelor sale, de a transforma râsul în plâns și de a te face să te îndrăgostești de unicitatea și imperfecțiunea frumoasă a protagoniștilor.

Să sperăm că episodul final va veni cu răspunsul marii întrebări a întregii povești: vor fi ei oare mai mult decât niște gunoaie, cum până și fanele lor înfocate îndrăznesc să îi numească, sau e ceva de capul lor?

Sinceră să fiu, pentru mine, frații Matsuno sunt adorabili așa cum sunt: inutili, nesimțiți și dureroși! Bleh!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s