Recenzie-Vraciul,profesorul Wilczur-Tadeusz Dolega Mostowicz

                              Rafal Wilczur este protagonistul acestei opere, care se întinde pe 2 volume. Este cel mai bun medic de la cea mai bună clinică din Varșovia, fiind admirat și invidiat de toți colegii lui de breaslă.  Are o soție și o fiică pe care le iubește foarte mult,dar din cauza faptului că este dedicat trup și suflet meseriei sale, le neglijează pe acestea. Într-o zi, când el ajunge acasă încărcat de cadouri pentru ele, găsește un bilet lăsat de consoarta lui în care îi spune că nu îl mai iubește și că îl părăsește,luând fetița lor cu ea. Cuprins de disperare și tristețe le caută în toată capitala, dar nu le găsește, ajungând într-un bar pentru a uita de amarul sau prin intermediul consumului de alcool. Acolo este tâlhărit și bătut,în urma acestui lucru el căpătând amnezie.

                               Uită cine este și își caută de muncă cu ziua, ajungând într-un sătuc din vestul Poloniei,sub numele de Antoni Koshiba,fiind primit în casa morarului Prokop Mielnik, despre care se spunea ca e blestemat,deoarece  toți copii săi au murit, iar unicul său fiu avea o problemă la un picior, ceea ce nu îi permitea să meargă. Antoni își dă seama că poate să-l ajute și îl operează cu instrumente improvizate și cu leacuri făcute din ierburi. Nu își dă seama cum de are cunoștințe chirurgicale,dar fiul lui Prokop se face bine și se duce vestea în sat și mulți oameni bolnavi apelează la ”vraciul” de la casa morarului, acesta ajutându-i pe gratis.

                            Între timp, fosta soție a profesorului, Beata și fiica,Marysia, își văd de viața lor, fata rămânând orfană. Ea este dată în grija unei femei cu o prăvălie din acest sat. Antoni și Marysia nu se recunosc unul pe celălalt ,dar se înfiripă o strânsă legătură între ei, ea fiind încântată de vorbele bune pe care i le aduce vraciul.
Mai are loc o poveste de iubire între  Marysia și un băiat bogat, dintr-o familie de nobili,el numindu-se Leszek Czynski. După ce o cere în căsătorie, cei doi suferă un accident de motocicletă. Czynski vrea să se sinucidă după ce află de la doctorul satului că nu se mai poate face nimic pentru logodnica lui. Wilczur fură trusa chirurgicală a doctorului și o salvează pe Marysia, dar se afla de acest furt și profesorul ajunge în închisoare.

                            Reușește să scape eroul nostru de închisoare? Își va aduce aminte de trecutul lui și o va recunoaște pe Marysia? Răspunsurile la aceste întrebări și multe detalii din viața tinerilor îndrăgostiți, a profesorului,dar și din viața profesorului Dobraniecki, care a fost învățăcelul lui Rafal Wilczur și ce au făcut cei de la clinica din Varșovia fără el timp de 20 de ani de când a dispărut veți afla numai dacă citiți cele 2 romane, apărute la editura Adevărul.

                             P.S.- Vă las un citat al lui Jemiol, bețivul singuratic al satului,cu idei filosofice, care devine cel mai bun prieten al vraciului. ”Tu trăiești pentru alții,iar alții pentru ei înșiși,numai eu nu știu pentru cine trăiesc…De ani de zile caut răspunsul,îl caut pe fundul fiecărei sticle.Și nu-l găsesc…Se vede că nu nimeresc sticla potrivită.Dar nu-ți fie teamă!Vine și rândul ei…Am s-o găsesc și în ultima înghițitură voi afla adevărul…”

vraciul

2 gânduri despre „Recenzie-Vraciul,profesorul Wilczur-Tadeusz Dolega Mostowicz

  1. Am citit-o în urmă cu mulți ani și e printre cărțile mele preferate. De curând am și cumpărat-o ca să o am și eu în bibliotecă…să fie a mea! Mi-a plăcut extraordinar de mult…o carte plină de emotie. Tie cum ti s-a parut cartea? Ce notă i-ai da?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s