Anime – Haikyuu!!

Haikyuu

Titlu: Haikyuu!!

Gen: Sport, Comedie, Dramă, Shounen, Școală

Anul: 2014

Episoade: 25 + un OVA (Urmează sezonul doi anul ăsta, în octombrie.)

Rezumat: Urmărind un meci de volei la televizor, Hinata Shouyou se îndrăgostește irevocabil de acest sport, ajungând ca în gimnaziu să-și creeze propriul club. Deși este singurul interesat, nu se lasă bătut, strânge câțiva membri nepricepuți și ajunge să ia parte la primul său meci oficial împotriva unei echipe foarte puternice în care se află Tobio Kageyama, numit și ”Regele Terenului”. După o înfrângere dezastruoasă, Hinata își promite că-l va învinge pe Rege și se înscrie la Liceul Karasuno, aplicând apoi pentru Clubul de volei doar ca să dea nas în nas cu propriul său rival. Astfel cei doi ajung coechipieri, ceea ce înseamnă că trebuie să-și pună rivalitatea deoparte, să acționeze ca o echipă și să comunice. Ușor de zis…

Atenție! Opinie personală! Poate fi contagioasă. (Posibile spoilere)

Tocmai ce am terminat acest anime. Acum…ei bine, nu am fost dintotdeauna impresionată de sport. De fapt, abia am devenit interesată de înot când a apărut Free!, de baschet când am văzut Kuroko no Basket, dar nu am crezut absolut niciodată că voleiul masculin poate fi ceva atât de…fabulos.
Nu știu cum a fost posibil, dar am fost atrasă ca un magnet de primul episod. Nu mi s-a mai întâmplat asta de când am văzut Shiki, acum câțiva ani (urmează recenzii și la toate astea, sper).

O să fiu sinceră, nici nu știam că există volei masculin până acum câteva zile. De fapt, eram total paralelă cu voleiul în general. Am văzut oameni jucându-se, dar nu mi s-a părut atât de complicat. Părerea mi s-a schimbat radical. Toate sporturile sunt geniale, dificile și numai oamenii puternici atât fizic, cât și emoțional, se pot implica în astfel de activități.
La Haikyuu!! am văzut ceva ce…la Free! și Kuroko no Basket nu am văzut. Nu am idee cum aș putea să descriu asta, dar sentimentul pe care ți-l dă anime-ul este foarte diferit. Acum, evident, trebuie să-ți placă să vezi oameni luptându-se, transpirând toată ziua pentru a ajunge să piardă un meci important. Dar ideea nu este înfrângerea, ci aventura prin care trec pentru a ajunge să-și plângă de milă, în unele cazuri.

maxresdefault

Adevărul este că și în Haikyuu!! avem personaje… inuman de puternice, cu o energie debordantă și arcuri la picioare. În fond, numai Kageyama singur știe exact unde să arunce mingea ca membrii echipei sale să o lovească din plin. Să nu uităm de Hinata, personajul principal, care înscrie cu ochii închiși. Asta este strategia lor și astfel reușesc să se schimbe și să se privească cu alți ochi. Dacă în primele episoade cei doi erau rivali și se urau de moarte, faptul că se aflau în aceeași echipă i-a făcut să devină un duo de neînvins, cu o mulțime de arme secrete.

latest

Anime-ul în sine nu este despre o echipă de volei. Eu, cel puțin, nu am văzut o echipă de volei. Am văzut o familie, am văzut prietenii legându-se, zâmbete și multă muncă asiduă. Am văzut perseverență și am înțeles mesajul transmis. Așa cum Sawamura Daichi, căpitanul echipei Karasuno, își încuraja coechipierii: ”Nu vom câștiga niciodată dacă nu credem că o putem face.”, iar profesorul Ittetsu Takeda spunea: ”Being weak means that there is a room to grow.” (n-am tradus-o pe asta pentru că-și pierde farmecul).Haikyuu!!.full.1279784

În cele din urmă, lecția pe care trebuie să o învățăm din aceste episoade este aceea că indiferent ce facem, fie că este vorba de un sport, de un concurs anume sau chiar de viață, este în regulă să greșim, este total în regulă să pierdem. Vrem să câștigăm, dar nu se va întâmpla întotdeauna. Câteodată e nevoie să umblăm în coate și genunchi pentru a ajunge unde ne dorim.

Asta am înțeles eu. Asta împărtășesc cu voi.
P.S.: Poate că am exagerat cu tot ce am spus aici și v-am cam speriat cu drama. Doar ca să știți, am râs la fiecare episod și am țipat aproape de fiecare dată când înscriau un punct.

Dacă l-ați văzut, ce părere v-a lăsat?

P.P.S: Las melodia asta aici pentru că o ascult de câteva ore și nu vreau s-o fac singură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s