Recenzie: Placinta e dulce la sfarsit de Alan Bradley

Imaginaţi-vă un detectiv la 11 ani: Flavia de Luce, fetiţa minune îndrăgostită de experimente chimice şi expertă în prepararea unor otrăvuri pe care le testează pe propriile ei surori răutăcioase. Un copil îndrăzneţ şi haios, care posedă un vocabular nelimitat şi o cultură uimitoare, care-şi bagă nasul acolo unde nu trebuie şi care reuşeşte să vadă problema acolo unde oamenii mari eşuează. Este irezistibilă, cucereşte inimile celor din jur, dar – atenţie! – nu ezită să otrăvească ceaiul celor care o supără! Anglia, vara anului 1950. Viaţa liniştitului conac Buckshaw din Bishop’s Lacey este tulburată de câteva întâmplări neobişnuite şi, culmea ciudăţeniei, cadavrul unui necunoscut apare peste noapte în parcela cu castraveţi a grădinii.
Când stăpânul casei, colonelul de Luce, este arestat ca suspect, fiica lui cea mică, Flavia, dornică să-i dovedească nevinovăţia, începe să cerceteze cazul cu perseverenţa şi talentul unui adevărat detectiv: interoghează cu abilitate, studiază arhive prăfuite de ziare vechi, se strecoară în locuri nepermise, întocmeş te liste de suspecţi. Investigaţiile ei minuţioase o conduc în cele din urmă până în trecutul tumultuos al tatălui său, pe vremea când acesta era elev al colegiului Greyminster, într-o poveste palpitantă cu magicieni, colecţionari fanatici de timbre şi sinucideri dubioase. Totul învârtindu-se în jurul unei preţioase mărci poştale imprimate cu chipul Majestăţii Sale Regina Victoria.

Parerea mea:Cartea asta m-a dat pe spate nu alta,Flavia e genul de personaj care imi place,desi are doar 11 ani,este foarte buna la chimie,le stie pe toate si te lasa cu gura cascata,eu asa am patit.
Luce este terorizata de surorile ei Feely si Daffy,dar are ea ac de cojocul lor,face experimente pe ele ca razbunare.Flavia are si replicile la ea,este foarte tare fetita.
Totul decurge bine pana cand Flavia aude o discutie dintre tatal ei si un necunoscut pentru ea,dar pentru tatal ei nu,este un fost coleg de la Greyminster,si nu e singurul venit acolo.
Motivul:doua timbre valoroase,dar care Havilland de Luce nu le are,dar se intampla si ceva groaznic,Flavia descopera cu Dogger-omul bun la toate care a patit ceva groaznic in trecut-un om aproape mort si surpriza era omul care il vizitase pe tatal ei,Horace Bonepenny si ultimul cuvant pe care l-a spus a fost Vale!
Si de aici incepe misterul si problemele la Buckshaw,Flavia incepe sa dezlege itele acestei crime,un mic Sherlock Holmes.In carte am aflat de istoria familiei de Luce,se pare ca multi dintre ei au avut chemare spre chimie.
Flavia se gandeste de ce acele timbre erau importante,plus o intamplare din trecut apare in investigatia Flaviei,plus amanunte interesante despre trecut si intamplari interesante de ale persoanjelor implicate in aceasta ciudata poveste a timbrelor.
Flavia va face orice numai ca tatal ei sa nu fie inchis,si va trece si ea printre momente periculoase,dar palpitante.
O asteapta multe aventuri si mistere despre aceste timbre,unele chiar interesante.O aventura ce merita aflata.Va recomand cartea cu mare placere,nu vreau sa dezvalui prea multe(e o carte foarte interesanta),vreau ca voi sa descoperiti aceasta minunata carte,plina de suspans si desigur aventura Flaviei.Cartea am primit-o de la Raluca~Rachel si ii multumesc pentru aceasta minunata carte.Este o carte plina de suspans,cum am mai spus,dar are un personaj principal o fata de 11 ani care maestra in arta chimiei,mai ales la otravuri e buna,desi n-are o relatie calduroasa cu tatal ei,ea incearca sa afle cine este cu adevarat vinovatul,si e o cale dificila dar va face fata ea cumva,dar va fi si ajutata.Plus sfarsitul e unul frumos si surprinzator.
Mi-a placut la nebunie,in fiecare capitol aflam informatii pretioase despre Flavia si lumea ei,persoanele din acel satuc,istorie etc.O carte ce merita citita.Cititi-o ca merita!!
Daca ati citit-o cum vi s-a parut?
Cartea a aparut la editura TREI.

placinta-e-dulce-la-sfarsit_1_fullsize

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s