Recenzia lui Arachne-Memoriile unei gheise de Arthur Golden

In 1929, Chiyo, o fetita de noua ani dintr-un sat japonez, este vanduta unei gheise din Kyoto, Hatsumono, care o supune unui tratament extrem de dur, geloasa pe frumusetea ei uimitoare.
Intr-un tarziu, Chiyo e salvata de marea rivala a lui Hatsumono, Mameha, care o ia sub aripa ei ocrotitoare. Chiyo devine astfel gheisa Sayuri, pregatita cu toate aptitudinile sociale si artistice de care e nevoie pentru a supravietui in societatea japoneza a secolului trecut.
Patrunzand in aceasta lume tainica, Sayuri este invatata ca o gheisa nu e libera sa iubeasca sau sa isi urmeze propriul sau destin. Mentora ei, legendara Mameha, intelege limitele unei relatii intime cu un patron special sau danna, si o invata pe Sayuri sa isi tina foarte bine in frau sentimentele. Spre deosebire de rivala lui Sayuri, pe nume Hatsumomo, Mameha stie ca o gheisa nu isi poate permite sa se lase in voia pasiunii ei pentru orice barbat.
Totusi, Sayuri nu poate uita un moment de o neasteptata blandete pe care l-a trait la o varsta frageda. Amintirea acelui moment sclipeste ca un miraj si o sustine in anii grei de suferinta. Privindu-si viata in retrospectiva, ea isi aminteste de „o fetita care avea mai mult curaj decat stia” si mediteaza: Acestea nu sunt memoriile unei Imparatese sau ale unei Regine. Sunt memorii de un alt fel. Lumea mea este pe cat de interzisa, pe atat de fragila; fara misterele ei, nu ar putea supravietui

„Bestseller international, numarul 1 in topurile din Europa si America, vandut in peste 4 milioane de exemplare si tradus in peste 35 de limbi.
Ce este o gheisa? Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan, un entertainer, dupa traditia japoneza. Un tip uman la granita cliseului cultural, imposibil de redat in categoriile occidentale. Sau poate doar o femeie care poseda, in cea mai inalta masura, rafinamentul artelor lumesti.
Ritualurile seductiei sunt nenumarate, intr-o lume al carei esafodaj se sprijina pe culorile unui chimono, pe dezgolirea unei cefe pictate, pe licitarea virginitatii unei adolescente sau pe teserea unei intrigi de budoar. Sayuri, pe numele ei de gheisa, ajunge sa stapaneasca destine, sa detina secrete si sa construiasca un imperiu al erotismului ritualic.
In parte roman istoric, in parte bildungsroman, in parte basm, Memoriile unei gheise ii dezvaluie cititorului o lume disparuta, de un exotism plin de rafinament.” The New York Times.

Parerea mea:Cartea reprezinta viata unei fete Chiyo devenita Sayuri,o gheisa care devine foarte populara in lumea lor,avand un trecut foarte trist,dar gaseste persoane dragi langa ea.Chiyo este de o frumusete remarcabila cu parul negru si ochii albastrui ca marea.Povestea ei este foarte trista dar intr-un final totul e bine pentru ea si scapa de aceea lume.Este o carte emotionanta si merita citita.Veti descoperi  cum arata viata unei gheise,o femeie artist care ne farmeca si ne lasa sa vedem frumusetea unui dans etc.Chiyo va fi ajutata de o gheisa care din anumite motive o ajuta,ea va deveni o stea,o gheisa dorita.
M-a impresionat peste masura,mai ales ca imi plac cartile despre cultura,traditiile Japoniei,este o tara superba.
Cartea a aparut la editura Humanitas Fiction-Raftul Denisei.

file_1199797_3S2Exe_full_size

6 gânduri despre „Recenzia lui Arachne-Memoriile unei gheise de Arthur Golden

  1. Această carte mi-am făcut-o singură cadou, la terminarea clasei a 12-a, drept încununare a eforturilor mele pe plan școlar de la acel moment. Pe cât de nerăbdătoare am fost să intru în posesia ei, pe atât de plăcut și mulțumitor surprinsă am fost la finaliza, când citirea ei mi-a indus o stare de bine, de feerie, de poveste. 🙂

    1. Ma bucur ca ti-a placut,eu am adorat-o de la primele pagini.Este o carte minunata,merita citita,mai ales ca este bazata pe fapte reale si ne trimite intr-o calatorie in una din tarile favorite Japonia.

      1. Singurul film care mi s-a părut cât de cât aproape de grandoarea cărții a fost Parfumul ( The story of a murderer ), după romanul omonim al lui Patrick Suskind.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s